River markant bygning ned – genbruger materialer i nye byggerier

Danica Ejendomme er i færd med at skille Nauticon-kontorbygningen på Sluseholmen ad, så der kan blive bygget nyt kvarter. Genbrug, up-cycling og genanvendelse indgår som en naturlig del af processen.
Nauticon-bygning skal væk. I stedet bliver der opført et helt nyt kvarter i området ved Sluseholmen. Bygningen forsvinder dog ikke helt fra jordens overflade, for store dele af materialerne bliver genbrugt eller upcyclet.
Nauticon-bygning skal væk. I stedet bliver der opført et helt nyt kvarter i området ved Sluseholmen. Bygningen forsvinder dog ikke helt fra jordens overflade, for store dele af materialerne bliver genbrugt eller upcyclet.

Dele af Danica Ejendommes Nauticon-bygning på Sluseholmen er netop nu og frem til engang i 2024 ved at blive gradvist og struktureret splittet ad, så mange af materialerne kan give nyt liv til to konkrete byggerier under opførelse – en kontorbygning i Aarhus og studio apartments på Sluseholmen i København, som Danica Ejendomme er bygherre på.

Genbrugte ventilationskanaler, kabelbakker, radiatorer, belysningsarmaturer samt mindre dele som glasvægge flytter fra Nauticon-bygningen til den otte etager høje kontorbygning i Aarhus på Europa Plads, mens ca. 250 studio apartments, der er under opførelse på Sluseholmen, får gavn af lysarmaturer fra Nauticon-bygning.

Danica Ejendomme har allieret sig med Tscherning, der står for demonteringen, og rådgivningsfirmaet Søren Jensen, der står for ressourcekortlægningen i bygningerne.

Fagleder for cirkulære materialer hos Søren Jensen, Olga Truelsen, siger:

– Det særlige ved Nauticon-projektet er, at der helt fra starten har været et stærkt fælles fokus på at se samtlige materialer og produkter som ressourcer. Det gælder også de materialer, der ikke repræsenterer en høj arkitektonisk værdi, men til gengæld rummer et stort potentiale for CO?-besparelser, forklarer hun.

Læs også: 150 år gammelt træ genopstår som Thorvaldsens blomsterbed

Kamilla Bodilsen, som er ansvarlig projektleder hos Tscherning, fortæller:

– Hos Tscherning arbejder vi aktivt for at afsætte materialer til genbrug, up-cycling og genanvendelse. Det kan lyde som en nem opgave at genanvende så mange materialer som muligt, men det stiller store krav til både økonomi, planlægning og logistik.

Upcycling for alle

Udover de to konkrete byggerier, er der udarbejdet et offentligt tilgængeligt materialekatalog, så overskydende materialer fra Nauticon-bygningen kan anvendes i andre byggeprojekter end Danica Ejendommes, herunder også i en anden funktion end den oprindelige.

Det kan f.eks. være aluminiumslofter, der skæres op og bruges som hylder, eller trægulve og paneler, der kan laves om til møbler.

– I kortlægningen af genbrugspotentialer og udarbejdelsen af materialekataloget har vores fokus været rettet mod at få så meget som muligt videre ud til nye projekter samt bevare kvalitet og oprindelig funktion. Derfor er det vigtigt at prioritere en skånsom nedtagning af de indvendige materialer, siger Olga Truelsen.

Danica Ejendomme har udskrevet en idékonkurrence, der skal komme med bud på, hvordan man på sigt kan omdanne det gamle kontordomicil og området, så passer ind i den nye bydel på Sluseholmen.
Danica Ejendomme har udskrevet en idékonkurrence, der skal komme med bud på, hvordan man på sigt kan omdanne det gamle kontordomicil og området, så passer ind i den nye bydel på Sluseholmen.

En win-win situation

Danica Ejendomme har som strategi at bygge så klimamæssigt effektivt som muligt og vil også fremadrettet have stort fokus på genbrug og genanvendelse, når det er muligt. Det giver miljømæssig mening, at materialer får nyt liv, fremfor at det bliver bortskaffet, lyder det fra adm. direktør Michael Nielsen:

– Det er en konkret måde at gøre en bæredygtig indsats, der her og nu skaber resultater for to af vores byggerier under opførelse. Som vi ser det, er det en win-win situation: Vi får demonteret Nauticon-bygningen på en forsvarlig måde, der med tiden giver plads til et nyt fremtidigt byggeri og kvarter, og samtidig så genbruger vi en del af materialerne i to andre byggerier, siger adm. direktør i Danica Ejendomme Michael Nielsen og tilføjer:

Samtidigt med demonteringen af Nauticon-bygningen har Danica Ejendomme udskrevet en idékonkurrence, der skal komme med bud på, hvordan man på sigt kan omdanne det gamle kontordomicil og området, så passer ind på Sluseholmen.

Relateret indhold