Hvorfor hedder det Den Skæve Bane?
- – Langå-Bramming-banen var en af DSB’s betegnelser for den jernbane, der gik diagonalt gennem Jylland mellem Randers og Esbjerg, altså skævt i forhold til de hidtidige baner, der gik nord-syd og øst-vest.
- – Derfor blev den officielt også kaldt Diagonalbanen eller Den Jyske Diagonalbane. I folkemunde har den også heddet Den Skrå Bane, Præriebanen og Den Skæve Bane.
- Kilde: Wikipedia
Der har ikke kørt tog på den tidligere Bramming-Grindstedbane siden 2012. I stedet har en natursti fulgt banens spor på skrå gennem Jylland – deraf navnet Den Skæve Bane. Nu vil de fire kommuner, som banen skærer sig igennem – Billund, Vejen, Varde og Esbjerg – udnytte den aldrende banens kommercielle værdi, så den bliver en større attraktion for både lokale og besøgende.
– Der er lagt op til at det gerne må være lidt skævt, det er jo Den Skæve Bane. Så vi må i gang med at tænke kreativt med et lokalt islæt. Den opgave ligger os ikke så fjernt i de små byer, og vi vil gerne bidrage til, at det bliver en attraktiv rute med interessante stop undervejs, udtaler Annike Holmene fra Glejbjerg Lokalråd.
Arbejdet med banen bunder bl.a. i et ønske om at skabe værdi i de små byer, som banen passerer, og der er derfor blevet afholdt en række lokale møder med repræsentanter fra lokalsamfundene langs Bramming-Grindstedbanen.
Stiens belægning har været drøftet indgående. De frivillige i projektet ønsker bl.a. en asfaltsti mellem byerne, mens der i bymidterne kan arbejdes med større stoflighed i form af f.eks. belægningssten og stenmel. Nogle steder er der også ønske om, at skinnerne bevares for at synliggøre historien bag stien.
Stationsbyernes idéer til formidling af den fælles historie om handel og bydannelse skal indarbejdes i den samlede vision, og når den er på plads i løbet af november 2023, skal der kigges på, hvordan hele projektet finansieres.
Majbrit Rasmussen, medlem af Teknik-, Plan- og Kulturudvalget i Billund Kommune, siger:
– Lokalsamfundene har vist en klar vilje til at engagere sig i projektet og bidrage med kvalificeret input til den kommende projektplan. Det lover godt for projektets fremtid, at så mange kan se et potentialet i at skabe noget, som lokalsamfundene kan få glæde af.
Illustration er hentet på Wikipedia her:
Helt overordnet skal den lokalhistoriske vinkel dyrkes yderligere i projektet. Stationsbyerne skal derfor hver især komme med bud på, hvordan lokalhistorien kan indarbejdes i de konkrete planer, gennem f.eks. kunst eller legeinstallationer.
Den tidligere jernbane var 67 km lang, mens stien og dermed projektområdet strækker sig over en strækning på 40 km.