Byggematerialer har aldrig været dyrere – og intet peger på prisfald

Selvom prisstigningen på byggematerialer slår rekord, forventer SVdanmark ikke, at det generelle prisniveau falder igen. - Niveauet har fundet et nærmest stabilt leje, vurderer cheføkonom.
Når prissedlen på den færdige bolig ser voldsom ud, er det ikke arbejdslønnen, men udelukkende byggematerialerne, der giver prishoppet, lyder det fra SMVdanmark. Foto: Gettyimages.
Når prissedlen på den færdige bolig ser voldsom ud, er det ikke arbejdslønnen, men udelukkende byggematerialerne, der giver prishoppet, lyder det fra SMVdanmark. Foto: Gettyimages.

Det seneste år er prisen på f.eks. cement steget med 20 % og sten og beton med 13 % – og disse stigninger kommer endda på toppen af i forvejen massive prisstigninger på byggematerialer, der begyndte i starten af 2021.

Det vil sige, at byggematerialer i snit nu er mere end 20 % dyrere end for blot to år siden, viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Læs også: 45 pct. af bygherrerne vil aflyse projekter i 2023

– Grundlæggende skyldes det enorme prishop, at der under corona blev pumpet flere penge ud i økonomien, og da rejser og restaurantbesøg ovenikøbet blev forhindret, så blev der – populært sagt – i stedet bygget nye køkkener og carporte. Da lagrene af byggematerialer blev brugt op, så begyndte prispresset for alvor, siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, og fastslår, at prisstigningerne i sidste ende vil lande hos kunderne:

– Men det stiller naturligvis krav til byggevirksomhederne om, at de får tilpasset deres priser og kontrakter i tide, så det ikke presser deres rentabilitet.

Tror ikke på billigere materialer

Ser man specifikt på prisudviklingen på byggematerialer til boligbyggeri, overgår den med flere længder udgiften til arbejdsomkostninger:

Mens materialeprisen til boligbyggeriet er steget med over 20 %, er lønomkostningen kun steget med ca. 5 pct. siden starten af 2021.

Udgifterne til materialer varierer dog alt efter, hvilket byggeri man ønsker at kaste sig ud i. For på varer som jern og stål, mineraler og aluminium er priserne faktisk faldet med mellem 13 og 24 % de seneste 12 måneder.

Læs også: Katastrofe-tal: De næste to årtier bliver uden flere hænder

Martin Kyed påpeger, at det er fra et højt prisniveau.

Desuden forventer han ikke at se et samlet prisfald på materialer:

– Trods prisrekorden virker det som om, niveauet har fundet et nærmest stabilt leje. Og der er stadig høj aktivitet i dele af byggebranchen, så jeg ser ikke billigere materialer for mig. Det er faktisk intet, der peger i den retning.

Relateret indhold