45 pct. af bygherrerne vil aflyse projekter i 2023

Ifølge Bygherrebarometeret, som Bygherreforeningen udgiver i samarbejde med Byggefakta, er særligt boligbyggeriet udfordret. Til gengæld vokser energibyggeri med 200 % ift. niveauet for et år siden.
- 30 % af alle planlagte projekter i år er allerede efter første kvartal blevet udskudt eller sat i bero. Det er markant mere end de foregående to år. Her var det blot 16 %, som var blevet udskudt på nuværende tidspunkt, siger områdechef i Bygherreforeningen, Jesper Malm. Foto: Gettyimages.
- 30 % af alle planlagte projekter i år er allerede efter første kvartal blevet udskudt eller sat i bero. Det er markant mere end de foregående to år. Her var det blot 16 %, som var blevet udskudt på nuværende tidspunkt, siger områdechef i Bygherreforeningen, Jesper Malm. Foto: Gettyimages.

Der bliver fortsat aflyst eller udskudt mange byggeprojekter i Danmark. Særligt fordi boligmarkedet er udfordret, og det offentlige holder igen. Særligt i kommunerne. Priserne er for høje, og der er en opbremsning i offentlige investeringer, hvilket sætter mange projekter i bero. Faktisk er der allerede i årets første kvartal blevet udskudt markant flere byggeprojekter end på samme tidspunkt de foregående år.

Det viser nye tal fra Bygherrebarometeret, som Bygherreforeningen udgiver i samarbejde med Byggefakta.

Læs også: Markant mangel på plejeboliger – også fremtiden ser dyster ud

Her har man set nærmere på, hvordan resten af 2023 vil udvikle sig.

– Vi kommer fra et vanskeligt 2022 med stor usikkerhed, hvor mange bygherrer også udskød deres byggeprojekter, fordi byggepriserne steg kraftigt som følge af stigende og usikre materialepriser og energipriser. Selvom meget tyder på, at usikkerheden er faldet en smule, så har mange stadig svært ved at få enderne til at mødes, siger områdechef i Bygherreforeningen, Jesper Malm, og uddyber:

– 30 % af alle planlagte projekter i år er allerede efter første kvartal blevet udskudt eller sat i bero. Det er markant mere end de foregående to år. Her var det blot 16 %, som var blevet udskudt på nuværende tidspunkt.

Byggeaktivitet på 100 mia. kroner

Han suppleres af kommunikations- og marketingchef Mette Linneboe Pedersen fra Byggefakta, som har leveret data til årets Bygherrebarometer:

– Der er altid færre projekter, som realiseres, end der er planlagt. Men byggeaktiviteterne efter første kvartal i 2023 ser ud til at dale en del mere, end vi ellers ser. Byggeaktiviteten for hele 2023 forventes at ligge på omkring 100 mia. kroner, hvilket er en del lavere end de foregående to år. Vi er tilbage til niveauet i 2019 og 2020, som trods alt er et fornuftigt niveau.

Rekordhøj pipeline inden for energi

Hun forklarer, at det er de største regioner og største byer, som står for de største fald.

I Aarhus og Københavnsområdet er der generelt nedgang i boligbyggeriet, ligesom der er et fravær af større erhvervsbyggerier. Desuden holder det offentlige generelt igen med investeringerne.

Læs også: Partnerskab skal give liv til historisk bymidte i Syddanmark

Omvendt er der en vækst i Region Nordjylland og Region Sjælland, som traditionelt er de mindst aktive byggeregioner. Det skyldes bl.a. flere energiprojekter i pipelinen.

– Inden for energi ser vi en rekordhøj pipeline, hvilket må tilskrives den grønne omstilling. Der er en række biogasanlæg, varmepumpeanlæg og solcelleparker i pipelinen. Endelig er der også flere nye vandværker på vej. Energi- og forsyningsområdet vokser i alt med 10 mia. kroner, hvilket er en vækst på 200 % siden sidste år. Omvendt ser det ud til, at boligbyggeriet er faldet med omkring 10 mia. kroner. Det er et stort fald, siger Mette Linneboe Pedersen.

Tumultariske forhold er faldet til ro

Jesper Malm forklarer, at selvom årets Bygherrebarometer viser, at mange projekter sættes i stå, er der generelt mere ro på i byggeriet:

– Helt overordnet ser vi en tendens til, at de næsten tumultariske forhold i byggebranchen i 2022 med høje prisstigninger på bl.a. materialer samt vanskeligheder omkring konkurser hos entreprenører, er faldet en smule til ro. Budgetudfordringer og høje renter er stadig en udfordring. Men f.eks. ser landets bygherrer ikke længere konkurser hos entreprenører som en topudfordring.

Læs også: Beboerhus og multihal giver plads til alle i nyt Ørestad-kvarter

Han fortsætter:

– Der er dermed tegn på mindre usikkerhed i branchen. Det understøttes af, at også langt færre siger, at de er usikre på, om der skal udskydes projekter eller ej. Vi er nok havnet på et lavere, men mere forudsigeligt aktivitetsniveau i branchen.

Barometeret giver et overblik over summen af bygge- og anlægsprojekter, der er planlagt til at gå i gang inden for de kommende 12 måneder med en projektsum på over 40 mio. kroner, hvoraf de fleste igangsættes af professionelle og institutionelle bygherreorganisationer.

Relateret indhold