Miljømærkning Danmark og deres nordiske søsterorganisationer har advaret om konsekvenserne, hvis producenter af byggevarer fremover kun må anvende CE-mærket på deres produkter.
Kritikken fremgår blandt andet af en artikel i Dagens Byggeri 20. april 23: “Kalder til kamp: Bevar Svanemærkede byggevarer”.
Fra Dansk Erhvervs side støtter vi op om Svanemærket, EU-blomsten og andre mærker, som på lødig og uvildig vis fremhæver produkter, der udmærker sig vedrørende miljø, sundhed, klima, arbejdsforhold mv.
Det skal naturligvis være mærkningsordninger, som baserer sig på anerkendte standarder, basere sig på grundige og gennemsigtige kriterier, og produkternes opfyldelse skal kontrolleres af en uvildig tredjepart.
Præcis som det er tilfældet med Svanemærket.
Svanemærket er vidt udbredt – også blandt de professionelle byggeaktører
Svanemærket er blevet udviklet og udbygget over de sidste 30 år, og anvendes i dag i stor udstrækning i de nordiske lande. 95 pct. af den danske befolkning kender til mærket og har tillid til, at svanemærket er en garanti for, at produktet er blandt de bedste i forhold til ansvarlig produktion, lavt indhold af sundhedsfarlige stoffer mv.
Også byggegrossisterne blandt Dansk Erhvervs medlemmer mærker en efterspørgsel efter svanemærkede produkter.
Sammen med EU-blomsten og FSC-mærkning af trævarer er Svanemærket én af de eneste muligheder for at fremhæve produkter, der udmærker sig inden for forskellige bæredygtighedsaspekter – når virksomheden ønsker at holde sig inden for lovlig grøn markedsføring.
Konkret er der efterspørgsel fra bygherrer og entreprenører efter svanemærkede produkter, der kan give point til svanemærkning af bygninger.
Kriterierne for svanemærkede bygninger har for nylig fået en større overhaling, og har blandt andet indarbejdet de nye danske klimakrav til nybyggeri og relevante aspekter fra EU-taksonomien kriterier.
Det betyder, at svanemærket nu er med til at trække i den rigtige retning for såvel miljø og sundhed som for reduktion af klimabelastning.
CE-mærket løfter bunden mens miljømærkerne fremhæver de bedste
CE-mærket og miljømærker som Svanemærket tjener i realiteten to helt forskellige formål. CE-mærkning viser, at produktet lever op til direktivers og standarders krav.
Svanemærket og tilsvarende mærker skal derimod bruges til at fremhæve særligt miljøvenlige produkter på markedet.
Det er helt parallelt med, at ecodesign-krav til vaskemaskiner blev lavet for at fjerne de dårligste produkter fra det europæiske marked, mens energimærkningen bliver brugt til at fremhæve de vaskemaskiner, der er mest energieffektive.
Bygherrer og private forbrugere bør også fremover have mulighed for at vælge produkter baseret på Svanemærket og lignende uvildige mærkninger, for på enkel og underbygget vis at kunne bidrage til den grønne omstilling.
Europa-Parlamentet bakker op om de officielle miljømærker
Dansk Erhverv mener ikke, at EU bør gøre en ende på gode velfungerende mærker som Svanemærket. Det er vi med til at presse på for i EU-systemet.
Det er positivt, at Europa-Parlamentets udvalg for det indre marked og forbrugere (IMCO) 23. maj har vedtaget en række forslag til ændringer af Kommissionens forslag, og den endelige indstilling fra parlamentet ventes vedtaget i juli måned – formentlig i tråd med de netop vedtagne ændringsforslag.
Parlamentet lægger op til at medlemslandene fortsat skal kunne acceptere og bruge miljømærker som hidtil: EU-blomsten og andre officielt anerkendte miljømærker, som følger standarden ISO 14024 skal fortsat kunne anvendes som supplement til CE-mærket.
Dansk Erhverv vil kæmpe for, at dette ændringsforslag kommer med i den endelige revision af forordningen. De nordiske mærkningsordninger kan sagtens bestå, selvom EU vil hæve bundniveauet.