– Det positive billede, som konjunkturerne viser for hele branchen er i det store hele retvisende. Men djævlen ligger jo som bekendt nogle gange i detaljen.
Sådan siger adm. direktør Henrik Garver, FRI (Foreningen af Rådgivende Ingeniører), på baggrund af brancheforeningens konjunkturmåling pr. april 2023.
Denne tegner nemlig et billede af en branche, som fortsat står stærkt med ordrebøger, der ligger 10-15 procentpoint stærkere end det historiske niveau for de seneste ti år – særligt tydeligt på mængden af opgaver med en længere tidshorisont.
Læs også: Norconsult skal styre gennemrenoveringen af 224 boliger i projekt til 118 mio. kr.
Men ser man på tallene fordelt på sektorer, viser de tydeligt, at de næste års opgaver kommer til at ligge inden for de sektorer, der favner mobilitet, energiinfrastruktur og forsyningssikkerhed samt klima og miljø. Her kompenserer en kæmpe vækst for den ordretilbagegang, der til gengæld ses på boligbyggeriet og det offentlige byggeri. Og zoomer man ind på branchens mindste virksomheder, så tegner netop denne fordeling et andet billede:
– Og vi kan se, at den aktuelle markedssituation, hvor både det offentlige byggeri og boligbyggeriet er hårdt ramt af prisudviklingen på materialer, stigende låneomkostninger og generel inflation, er en udfordring for et udsnit af vores mindre medlemsvirksomheder, fortæller Henrik Garver.
Offentlige bygherrer skal huske deres samarbejdspartnere
Han forklarer videre, at denne tendens tydeliggøres, hvis der ses særskilt på ordresituationen for de mindste FRI-virksomheder – og jo mindre virksomheder, målt på antal medarbejdere, jo større tydelighed.
Derfor er det vigtigt, at de offentlige bygherrer, ikke mindst lokalt i kommunerne, ikke glemmer deres vigtige samarbejdspartnere, selvom konjunkturerne ikke lige nu er gunstige for byggeriet, påpeger han:
Læs også: Står foran gennembruddet: Kalk skal gøre lerbyggeri til en god forretning
– Selvom materialepriser og verdensøkonomien lige for tiden vanskeliggør byggeri, så er det vigtigt at huske, at de byggeopgaver, der nu engang er behov for, ikke forsvinder. Der skal stadig både bygges, og ikke mindst renoveres mange steder i Danmark. Opgaverne bliver ikke billigere af, at vi nøler. Derfor kan vi kun opfordre til, at de offentlige bygherrer overvejer, om der er bygge- og renoveringsprojekter, som der alligevel bør igangsættes, når anlægsbudgetterne for næste år skal fastlægges.
FRI’s medlemsvirksomheder beskæftiger ca. 35.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på ca. 30 mia. kroner.