Der synes at være en vis lighed mellem Kong Midas og arkitekt Anders Lendager – idet de begge formår, at omdanne alt det skrammel, de rør ved, til guld.
I sidstnævntes tilfælde er det primært afskrevne byggematerialer, der får et gyldent skær – nærmere bestemt i form af virksomheden Lendager UP stiftet i 2015 med henblik på at levere upcyclede mursten med mere til arkitektfirmaet Lendager Groups projekter.
Vi ser udskillelsen af materialedivisionen som et gennembrud for cirkulær materialefremstilling.
Anders Lendager, grundlægger af Lendager Group
Samme nicheforetagende er nemlig nu blevet solgt til en gruppe af investorer, der ønsker at opskalere produktionen og gøre genbrug til hverdagskost i den ellers ret så konservative byggebranche. Grundlægger Lendager beholder seks procent af foretagenet.
– Lendagers vigtigste opgave er at løse klima- og ressourcekriserne gennem udbredelsen af vores implementer-og skalerbare innovationer. Derfor skal Up og RePlastics upcyclede materialer gøres tilgængelige for flest mulige. Den opgave kan vi ikke løfte alene, og vi overdrager derfor roret til en dedikeret gruppe af investorer. Vi har på få år skabt en virksomhed, der fungerer som innovationshub for nye cirkulære forretningsmodeller. Vores dygtige medarbejdere har arbejdet hårdt, og vi ser udskillelsen af materialedivisionen som et gennembrud for cirkulær materialefremstilling. Vi er stolte over, at investorer ser store potentialer i virksomheder udklækket hos os, fortæller Anders Lendager, CEO og grundlægger af Lendager Group.
Bred ejerkreds
Grunden til at Lendager UP er kommet på nye hænder, skal også findes i deres fine “track record”. Man har blandt andet bidraget til flere spektakulære byggerier, der har givet genklang i branchen.
Det gælder både Ressourcerækkerne i København samt Upcycle Studies. Projekter, hvor man ved hjælp af genanvendelse har opnået store CO2-besparelser.
De fine takter har altså fået et konsortium til at investere et ikke nærmere defineret beløb. Det består af North-East Family Office – der ejes af stifterne bag smykkevirksomheden Pandora. NREP-stifterne Mikkel Bülow og Rasmus Nørgaard, Søren Jensen RaceToZero Invest med folkene bag Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, stifter af Cobblestone A/S Rasmus Juul-Nyholm, The Circular Way Invest, det bæredygtige konsulent- og investeringshus The Footprint Firm, samt en række mindre investorer.
I forbindelse med etableringen skifter virksomheden navn til A:GAIN, og så indtræder Thomas Nygaard Hamann som CEO for selskabet. Han udtaler:
– Bæredygtigt byggeri er en gigantisk forretningsmulighed. En hastigt stigende efterspørgsel fra alle byggebranchens aktører gør, at timing er perfekt til at skabe en virksomhed, der kan tage markedsandele og sætte et tiltrængt grønt aftryk på byggeriet. Med udgangspunkt i seks års aktivitet har vi både eksisterende løsninger på hylderne og kompetencer til at udvikle nye. Med kapitalindsprøjtningen bliver det nu muligt at skalere selskabet, så vi kan adressere efterspørgslen på løsninger inden for bæredygtigt byggeri, siger han.