Stort julegaveønske: Typehusfirma efterlyser investor

Kunderne står i kø men mangel på økonomiske muskler sammenholdt med et system, der har svært ved at omstille sig til nutidens krav om grønt og bæredygtigt byggeri, gør livet besværligt for Jakobsen Huse, som er landets eneste bæredygtige typehusfirma.
Jakobsen Huse blev stiftet af ægteparret Maria og Rune Jakobsen i 2016. Pressefoto.
Jakobsen Huse blev stiftet af ægteparret Maria og Rune Jakobsen i 2016. Pressefoto.

GALTEN: – Det er lidt af et paradoks, at vi på den ene side har masser af interesserede kunder, som hellere end gerne vil bygge bæredygtige privatboliger, og dermed er med til at indfri landets CO2-neutrale fremtidsplaner. Men på den anden side møder vi og vores private bygherrer den ene forhindring efter den anden i form af langsommelig kommunal sagsbehandling og manglende lyst til at tilbyde långivning hos realkreditinstitutter og banker, siger Jakobsen Huses direktør, Maria Venø Jakobsen, til Dagens Byggeri.

Vi er på besøg hos landets eneste bæredygtige typehusfirma, der slog dørene op for godt fire år siden, da Maria sammen med sin mand Rune stiftede Jakobsen Huse. Andre byggefirmaer kan også tilbyde bæredygtige løsninger, men Jakobsen Huse er det eneste med hele pakken i form af materialer, håndværksvirksomheder, forsikringer osv.

Det er sørgeligt, at vores kunder afvises, fordi de ikke vælger mursten.

Direktør Maria Venø JakobsenJakobsen Huse

Administrationen holder til på førstesalen af en gammel gård, hvor der i stuen er snedkerværksted. Det er her produktionen af de præfabrikerede elementer foregår.

På investor-jagt

På få år er virksomheden gået fra at bygge ganske få til i år mere end 20 huse i Danmark, og udsigten for næste år er endnu bedre. Havde man mere plads og bedre bemanding, så var der kunder nok til mellem 50 og 100 nye huse i 2021. Men p.t er Jakobsen Huse begrænset i virksomhedens vækst, selvom potentialet er stort. For at få større økonomiske muskler er Jakobsen Huse derfor nu gået på jagt efter en solid investor, som kan være med til at sikre fremtiden for vækstvirksomheden.

– En fremmed investor er simpelthen en nødvendighed for at vi kan geare virksomheden til det potentiale, der ligger derude. Vi har især brug for arbejdskapital til at stille garantier, men vi har også brug for hjælp til at få hele systemet drejet ind på en mere bæredygtige fremtid, siger direktøren og tilføjer:

– Det er sørgeligt, at vores kunder afvises, fordi de ikke vælger mursten. Hvis vi skal nå vores 2030 og 2050-mål i Danmark, så skal hele systemet spille med, fastslår hun.

Problemer med indeklima

Virksomheden blev stiftet i 2016. Idéen udsprang blandt andet af, at flere af Maria Venø Jakobsens bekendte havde oplevet indeklimaudfordringer i deres helt nye huse på grund af tæthedskravet i bygningsreglementet. Målet var fra begyndelsen at være et reelt bæredygtigt alternativ til de traditionelle typehusvirksomheder.

Jakobsen Huse har ca. 20 forskellige modeller i kataloget.
Jakobsen Huse har ca. 20 forskellige modeller i kataloget.

– Og det har vi været lige fra første dag, det tør jeg godt garanterer. Vores boliger opføres med bæredygtige og certificerede materialer og naturlig ventilation, der sikrer en åndbar konstruktion, som giver det bedste indeklima, man kan få. Vi har ca. 20 modeller i kataloget, fortæller direktøren.

Tidskrævende kampe

Gennem de første år bestod kundegruppen primært af idealister, der lige som byggefirmaet selv ønskede at gå foran og vise, at det var muligt at bygge og bo mere bæredygtigt. Men de seneste to år har størstedelen af kunderne været helt almindelige familier, der vælger en grønnere vej, og som ikke selv har tid til at bygge.

– Det ser også rigtig godt ud med vores pipeline for 2021. Kunderne står i kø, og har vi det rigtige økonomiske fundament, så kunne vi sagtens bygge mere end 50 huse næste år, siger hun er tilføjer:

– Også selv om vi af og til skal kæmpe nogle besværlige og tidskrævende kampe mod systemet for at komme helt i mål. Vi kan nogle gange vente i månedsvis på at få afgjort sagsbehandling, og vi oplever desværre også ind imellem at långiverne trækker deres forhåndsgodkendelser tilbage, kun fordi det handler om et træhus. Så i stedet for at tilskynde branchen til at bygge mere bæredygtigt, så bremses vi af alt for traditionelt tænkende kommuner og banker – også selv om vores kundetilfredshed er meget høj, og vores et-års gennemgange er mangelfrie, forklarer Maria Venø Jakobsen til Dagens Byggeri.

Det går hurtigere anden gang

Direktøren er dog fortrøstningsfuld, for det går den rigtige vej – men det går bare alt for langsomt. Det er tilsyneladende svært for bankerne at vurderer de bæredygtige alternativer i byggebranchen. Og det er svært for kommunerne at tage stilling til materialer, der ikke blot er tegl og beton.

– Den første godkendelse i en kommune er meget langsommelig. Men anden gang går det heldigvis noget lettere, for så har vi en vellykket sag at henvise til. Og derfor er jeg også fortrøstningsfuld, når vi kigger på den lange bane. Men desværre er det her og nu, vi har meget store udfordringer med at få lov til at vokse, siger hun.

Relateret indhold