Hurtig sagsbehandling sikrer vigtig fremdrift i byggeriet

Med effektiv og smidig sagsbehandling er det lykkedes at flytte 6000 tons ren råjord fra byggeriet af nye boliger på Grønttorvet i Valby og genanvende det på ARC på Amager på få dage.
Hans Bo Hyldig har kun roser tilovers til Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning. Pressefoto.
Hans Bo Hyldig har kun roser tilovers til Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning. Pressefoto.

Det sker ikke sjældent, at kommunernes byggesagsbehandling får hårde ord med på vejen fra folk i branchen. Netop derfor synes man hos FB Gruppen, at det er vigtigt at anerkende, når det går den anden vej – og det er fornylig sket i København.

Her er nedrivningsentreprenøren LH Hockerup A/S i gang med to store projekter. På Grønttorvet i Valby nedriver man for at gøre plads til et boligbyggeri, som FB Gruppen A/S udvikler sammen med DSB Ejendomsudvikling.

I mange kommuner oplever vi en meget nidkær sagsbehandling, der tager lang tid.

Hans-Bo Hyldig, FB Gruppen A/S

Her skal der fjernes samlet 15.000 tons jord for at gøre plads til 375 boliger på et byggefelt langs med jernbanen. På Amager er Hockerup samtidig i gang med at forberede en grund for Amager Ressource Center, hvor der efter nedrivning af Amagerværket skal anvendes jord til opfyld og reetablering i forbindelse med ARC’s udvidelse.

Jord af – jord på

Jorden fra byggeriet i Valby udgør samlet 15.000 tons og er forklassificeret inden opgravning. Forklassificeringen viste både forurenet jord, lettere forurenet jord og ren jord, på området der er et tidligere industriområde, beliggende langs jernbanenettet.

Jord koster – både at få fjernet og at få leveret. Og i en tid med øget bevidsthed om miljøet og klodens ressourcer, gælder det om at være både omhyggelig og opfindsom.

– Hver dag arbejder vores maskiner og mandskab med håndtering af tonsvis af jord og materialer, der enten skal køres væk i forbindelse med nedrivning eller fyldes på i forbindelse med opfyld og reetablering. Og ofte er der særlige krav eller bureaukrati, der ofte står i vejen for sund fornuft. Men i denne sag var det simpelthen så oplagt at koble de to opgaver og finde en fælles løsning, siger administrerende direktør Lasse Hockerup fra LH Hockerup A/S, der med viden om de to byggepladser fik idéen til en hurtig kobling af jord og opgaver.

Dokumentation og sund fornuft

Når jord er klassificeret som forurenet eller lettere forurenet, er der særlige krav til bortskaffelse, men der er områder, hvor man godt må bruge denne jord som opfyld, herunder eksempelvis industrigrunde eller støjvolde. Ligeledes kan ren jord med fordel genanvendes til indbygning på jordentrepriser med jordunderskud som hos ARC, hvilket LH Hockerup A/S gerne ville prøve at koble sammen til en win-win for sine to kunder.

– Da vi hørte om Hockerups enkle idé om at flytte jord fra Valby til Amager, var vi ærligt talt en smule skeptiske. For i mange kommuner oplever vi en meget nidkær sagsbehandling, der tager lang tid, siger administrerende direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen A/S.

Det har været let og praktisk for alle parter, at det er gået hurtigt med at få lov til at flytte 6000 ton jord i København.
Det har været let og praktisk for alle parter, at det er gået hurtigt med at få lov til at flytte 6000 ton jord i København.

Denne skepsis blev dog gjort helt til skamme, for på få dage havde Københavns Kommunes Teknik og Miljøforvaltning været igennem dokumentationen, der var udfærdiget af DJ Miljø & Geoteknik P/S og §19 ansøgningen udført af DGE Miljø- og Ingeniørfirma A/S for nedrivningsentreprenør LH Hockerup A/S og entreprenøren Ingcon A/S, der begge arbejder for FB Gruppen.

– Vores opgave er at sikre, at der er er fremsendt tilstrækkelige data, og at det kan dokumenteres, at vi kan sikre vores miljø og grundvand. Samtidig skal vi levere en god service til virksomhederne, der jo blandt andet arbejder for at bygge boliger til vores borgere. I denne sag havde ansøgeren styr på dokumentationen, og derfor havde vi mulighed for at agere med det samme, siger enhedschef Ina Nielsen fra Københavns Kommune.

Københavns Kommune fortjener ros

Få dage efter, at nedrivningsentreprenøren havde set den oplagte mulighed for at spare ressourcer, kunne lastbilerne begynde at køre mellem Grønttorvet og Amager.

– Jeg synes virkelig at Københavns Kommune fortjener ros. Min bekymring om en lang sagsbehandling blev helt og aldeles overvundet af en effektiv og serviceminded tilgang fra Teknik- og Miljøforvaltningens side. Det tjener til inspiration i andre kommuner, fastslår Hans-Bo Hyldig.

Relateret indhold