Sagen kort
- Onsdag den 30. januar blev beboerne i Vestergade 69 evakueret.
- Der var blevet fundet sprækker i væggene.
- På grund af revnerne iværksatte bygherren NorCap Development en undersøgelse, hvor tre geoteknikere og to statikere fra forskellige firmaer har undersøget bygningen, og resultatet frikender entreprenørerne for fejl.
- Bygningen, der er bygget i 1907, er dårligt funderet, konkluderer undersøgelsen.
- For 14 år siden skete der nøjagtigt samme ting på et byggeri 65 meter fra Vestergade 69.
- Dengang erkendte MT Højgaard deres fejl, men denne gang er det altså den dårlige fundering, der får ansvaret. Indtil videre.
- Det forholder sig dog også sådan, at arbejdet var begyndt uden Aarhus Kommunes tilladelse.
- Kommunen fortæller Dagens Byggeri, at man ikke har fået den fornødne dokumentation, der skulle til, før entreprenøren kunne begynde tredje etape.
- Derfor burde bygherren aldrig have begyndt byggeriet. Det siger Ann Hamborg, der er chef for byggeri under Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
- Den kritik har bygherre og MT Højgaard afvist som en misforståelse.
I 26 år har Sanni Nielsen skænket øl, kaffe og skarpe til stamgæsterne på værtshuset Hos Anton, men som det ser ud nu, er hendes dage i branchen talte.
Det hele startede på en onsdag for to uger siden. Sanni havde netop åbnet sit værtshus, som hun plejer, og ind kom en ung ingeniør med en foruroligende melding.
Hvorfor afstivede de ikke bygningen, før de begyndte? Det havde sparet dem og os både tid og penge,
Sanni Nielsen, indehaver af Hos Anton i Vestergade 69
Sanni får 20 minutter til at lukke sin bar og få gæsterne ud. Ellers ville politi og brandvæsen komme og gøre det for hende.
Uenighed om skylden
Bygningen havde flere steder slået revner, og hele ejendommen blev rømmet for mennesker henover eftermiddagen. Det er nærliggende at tro, at det skyldes MT Højgaards entreprenørarbejde på nabogrunden, selv om bygherre har afvist det.
De mener, det skyldes, at funderingen i den gamle bygning er for dårlig.
Flere af beboerne var relativt heldige – de fik sig et sted at sove, men Sanni har ikke fået noget andet sted at drive værtshus.
– Jeg har mistet hele mit eksistensgrundlag. Det er jo min baby, det her. Jeg har aldrig i mit liv været arbejdsløs, og jeg kan ikke fyre mig selv for at få støtte, så får jeg to måneders karantæne. Forsikringen mener, at det er en sætningsskade, så de vil heller ikke hjælpe, siger Sanni Nielsen til Dagens Byggeri, der møder hende inde på værtshuset.
Hun har fået en mail om, at de netop denne mandag har tre timer, hvor de må være i ejendommen.
Måtte fyre personalet
På en normal hverdag burde der være gæster i baren. Den burde være – hvis ikke fyldt – så velbesøgt, men der er kun Sanni og hendes kæreste derinde. Imens flere af lejerne bruger tiden til at flytte deres ting ud af lejlighederne ovenpå, sætter hun kaffe over bag baren.
– Da jeg hørte det, tænkte jeg: “Hvad Fanden er det, der sker?” Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke er påvirket af det her. Mit humør kører op og ned, og jeg har svært ved at tage mig sammen til at få gjort ting, siger Sanni Nielsen.
Som konsekvens af den, forhåbentlig for Sanni, midlertidige lukning af værtshuset, har hun måttet afskedige sit personale, der blandt andet tæller studerende og to flexjobbere.
Renoveringspenge bruges på overlevelse
For små to år siden renoverede hun baren for 650.000 kroner. Cigarkassetræet blev skiftet ud med grå vægge, loftet blev hævet og baglokalet blev lavet til et kølerum.
Sanni selv drikker ikke kolde øl, men det gør stamkunderne i stor stil. De drikker faktisk så mange, at det ifølge Sanni løber op i 200-250.000 kroner i omsætning hver måned.
– Jeg er heldig med mit klientel. Det er unge mennesker, og her er aldrig ballade. Mange af dem, der kommer her, kender hinanden, og selv om jeg har mistet dem lige nu, så håber jeg da, at de kommer tilbage, når jeg åbner igen, siger Sanni Nielsen.
Hun kan ikke forestille sig, at værtshuset ikke åbner igen. Eller også vil hun ikke. Men hendes opsparing, der skulle gå til yderligere renoveringer, er lige nu reserveret til at sørge for, at baren overlever.
Hun mener selv, at hun har nogle måneder tilbage, før kontoen løber tør.
Bygningen skal komme til at ryste igen
Imens arbejdet på byggepladsen ved siden af har været i gang, har det sendt rystelser igennem hele ejendommen. Ifølge Sanni har flaskerne på hylden i baren klirret, imens arbejdet stod på. En enkelt flaske dristede sig endda til at falde ned.
Hun er ikke ene om at have oplevet rystelser i ejendommen. Lejere har også fortalt om lignende oplevelser i lejligheden. Men rystelserne er ikke færdige på Vestergade 69.
I hvert fald ikke, hvis det står til Sanni Nielsen.
– Når vi åbner igen, så bliver det med en fest, der får bygningen til at ryste som aldrig før.