Venstre afviser øget indsats mod sort arbejde

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener ikke, tiden er inde til at gå efter skatteundragelse i baghaver og på byggepladser. Skats møgsager har forrang.
Kontanter er redskab nummer et til sort arbejde. Det er et af stederne, som regeringen ønsker at sætte ind med bekæmpelse. Foto: Colourbox.
Kontanter er redskab nummer et til sort arbejde. Det er et af stederne, som regeringen ønsker at sætte ind med bekæmpelse. Foto: Colourbox.

Det efterlod lidt af et ekko i medielandskabet, da Rockwool Fonden i december løftede sløret for deres seneste opgørelse af danskernes brug af sort arbejde.

Opgørelsen viste, at statskassen mister i omegnen af otte milliarder kroner, mens det samlede omfang af sort arbejde skønnes til at udgøre op mod 50 milliarder kroner. Det til trods ønsker skatteminister Karsten Lauritzen ikke at foretage sig yderligere i forhold til bekæmpelsen af sort arbejde. Det begrundede han torsdag på et samråd.

Jeg tror ikke, man via flere kontrolinitiativer kunne have modgået stigningen i sort arbejde.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V)

– Vi har haft så mange udfordringer i Skat, som vi nu er ved at komme ud af ved fælles hjælp. Men havde jeg gjort indsatsen mod sort arbejde til min højeste prioritet, var der folk, som med rette kunne sige: “Hvorfor går I efter mig, når der folk der snyder for milliarder i udbytteskat”, lød svaret til ordfører Jesper Petersen (S).

Immun for gode forslag

Forslagene var ellers mange. Både Dennis Flytkær (DF) og Jesper Petersen havde medbragt inspiration til skatteministeren. Et forslag om en landsdækkende holdningskampagne, som skal ændre indstillingen til sort arbejde, synes Karsten Lauritzen lød fornuftigt, men ikke vel-timet.

En genindførelse af Skats kontrolmulighed på private byggepladser, stod han stejlt overfor.

– Jeg vil gerne understrege, at sort arbejde altid vil finde sted i et eller andet omfang. Adgang for myndigheder til private haver afhjælper ikke det problem, lød det bestemt fra skatteministeren, som blev beskyldt af Jesper Petersen for at have en noget tilbagelændet tilgang til problemet.

– Er ministeren enig i, at man med flere ressourcer til kontrol kunne have undgået stigningen i sort arbejde, lød det fra den socialdemokratiske ordfører, som blev underkendt af ministeren.

– Jeg tror ikke, man via flere kontrolinitiativer kunne have modgået stigningen. For det handler i høj grad om konjunkturer. Tager det lang tid, før den hvide håndværker kan komme, er der mange, som tager fat i den sorte, lød det.

Forsvenskning af bolig-job-ordning

Karsten Lauritzens bedste bud på at skabe en nedgang i det sorte arbejde kom i stedet fra anden side.

Man er i Venstre lykkes med at samle regeringen bag en udvidelse af bolig-job-ordningen. Skattefradraget på håndværkerarbejde. Selv om økonomer som Cepos’ Mads Lundby Hansen har advaret mod at støtte boligforbrug over andet forbrug, ønsker Karsten Lauritzen og hans kollegaer i Folketinget at gøre ordningen permanent.

– Når skattevæsnet kommer på fode og får styr på gældsindrivelse og ejendomsvurderinger, er der tid og plads til at kaste sig over bekæmpelsen af sort arbejde. Men jeg synes ikke, det er nu, vi skal sende 50 eller 100 millioner kroner efter en øget indsats mod. Hellere en udvidelse af boligjobordnignen, lød det.

Relateret indhold