Det er ikke let at styre økonomien i store byggeprojekter. Det kan man læse, lytte og se flere gange om måneden, når endnu et projekt må gå over budget, og endnu en bygherre må fiske ekstra penge op af lommen.
I Helsingør Kommune er det hændt to gange i træk. Senest med Espergærde Idrætsby, der er gået 14 millioner kroner over budget. En overskridelse på lige godt 30 procent. Det nye Helsingør Stadion har ligeledes været ramt af budgetoverskridelser. Her er der tale om næsten 40 procent. Det skyldes især fire forskellige omstændigheder, forklarer centerchef for Økonomi og Ejendomme Michael Christensen og noterer sig, at første omstændighed har fået konsekvenser.
Vi har mange byggesager – også nogle som er større end stadion – og i de fleste tilfælde oplever vi ikke de store problemer med udbudsmaterialet.
Michael Christensen, centerchef for Økonomi og Ejendomme i Helsingør Kommune
– I tilfældet Espergærde Idrætsby har det været en udfordring, at byrådet valgte at udbyde projektet som fagentreprise. Det har kompliceret projektet unødigt og fordyret det, siger han og understreger:
– Vores anbefaling til byrådet vil være, at projekter til mere end tre millioner kroner bliver gennemført som hoved- eller totalentrepriser, siger han.
Arbejder med intern styring
De to andre af de fire omstændigheder, som har fået budgetterne til at løbe løbsk, findes i stadions tilfælde på en forurenet grund, mens der i Idrætsbyens tilfælde er tale om et mangelfuldt udbudsmateriale.
– De rådgivere, vi havde entreret med på stadion, mente, at man kunne fjerne jord og bygge indenfor det fastlagte budget. Det var ikke muligt, siger han og påpeger, at kommunen i forhold til Espergærde Idrætsby er i gang med en reklamation overfor totalrådgiveren. Her har man en ekstern secialist til at granske rådgiverens materiale med henblik på at kunne vurdere mulighederne for at placere ansvar, fortæller Michael Christensen.
Det samme er man i gang med på Helsingør Stadion. Her er situationen dog en anden, forklarer Micahel Christensen:
– NOVA5, som var kommunens rådgiver på stadionprojektet, havde vurderet, at man kunne fjerne jord og bygge indenfor det fastlagte budget. Det var ikke muligt, og en efterfølgende granskning fra en ekstern rådgiver har vurderet, at projektet fra starten ikke kunne holde sig indenfor afsatte ramme. Vi har derfor reklameret over for NOVA5, fortæller Michael Christensen og tilføjer:
– Det er svært at opgøre, hvilken andel problemerne hver for sig udgør af den samlede overskridelse, men vi har lært noget omkring intern styring af projekterne. Vi har fået erfaringer på godt og ondt, siger centerchefen, der i samme kontekst er positivt indstillet overfor byggeriets nye aftalevilkår; AB18, som styrker rådgiverens ansvar.
Et hovedstadsproblem
AB18 kan dog ikke hjælpe med sidste problem, som centerchefen nævner. Nemlig højkonjunkturen.
– Vi har svært ved at finde elektrikere til opgaverne. Ikke bare i Helsingør, men i hele hovedstaden. Derfor ser man også priserne stige voldsomt på især elarbejde. Men også betonelementer koster. Det er med til at gøre vores projekter dyrere, forklarer Michael Christensen, der i det hele taget er uenig i præmissen om, at man i Helsingør skulle være dårlig til at styre sine byggeprojekter.
– Vi har mange byggesager – også nogle som er større end stadion – og i de fleste tilfælde oplever vi ikke de store problemer med udbudsmaterialet, siger han.
Næste udfordring bliver et sundhedshus i samarbejde med regionen. Det har et prisskilt på mellem 250 og 300 millioner kroner.