Det engelske marked er et af de vigtigste for de danske bygge- og anlægsvirksomheder. I 2017 var Storbritannien det næststørste eksportmarked for byggeriet. Og alene fra januar til november 2018 blev der solgt varer som for eksempel vinduer for i alt 4,5 milliarder kroner til Storbritannien
Den danske regering venter, at især fødevarer-, energi-, og fiskeribranchen herhjemme bliver hårdest ramt, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. Men byggebranchen bider også negle og venter en tilbagegang i eksporten af både varer og tjenester.
Eksporten af tjenester rammes
Dansk Byggeri venter, at bygge- og anlægsbranchens samlede eksport af varer og tjenester til Storbritannien bliver ca. 11 milliarder kroner i 2018. Det er på samme niveau som i 2017.
Men mens eksporten af varer er faldet det seneste år, er det gået fremad med eksporten af tjenester som for eksempel montering af vinduer, etablering af havneanlæg og støbning af fundamenter til havvindmøller i Storbritannien. Og det gør bygge- og anlægsvirksomhedere ekstra sårbare.
– De virksomheder, der sælger services i udlandet, er ofte specialiserede, og de er derfor helt afhængige af at kunne tage deres dygtige og veluddannede folk med sig. Derfor er det afgørende, at det er nemt og enkelt for virksomhederne og trygt for deres medarbejdere at arbejde i udlandet. Men med en hård brexit vil det ikke længere være tilfældet, siger international chef Henriette Thuen, Dansk Byggeri.