Danmark befinder sig fortsat i en højkonjunktur med forhøjet inflation og pres på arbejdsmarkedet.
Finansloven for 2023 bidrager derfor til at tage fart ud af økonomien og sammen med en markant stramning af finanspolitikken dæmper kapacitetspresset i dansk økonomi med en finanseffekt på -0,9 pct.-point.
Ifølge Finansministeriet tager Finansloven for 2023 også hånd om de akutte problemer, som Danmark står overfor:
Et bredt flertal i Folketinget blev tidligere på året enige om en økonomisk håndsrækning til de danskere, der er hårdt presset af den høje inflation, mens der også er landet en bred aftale om en Ukrainefond med en samlet ramme på ca. 7. mia. kroner i 2023.
– Jeg er glad for, at vi i dag har indgået en bred finanslovsaftale med SF, LA, RV og DF. Det er en stram og ansvarlig finanslov, hvor vi målrettet har valgt at prioritere vores sundhedsvæsen, velfærd, klima og miljø, siger finansminister Nicolai Wammen.
– I aftalen er vi blevet enige om at finansiere en Ukrainefond og en akutpakke for sundhedsvæsenet. Samtidig er vi også enige om at give en håndsrækning til nogle af de familier som er hårdt ramt af inflationen og at fremrykke nogle af initiativerne i psykiatriplanen. Jeg vil godt takke aftalepartierne for deres konstruktive tilgang til forhandlingerne og for at udvise den ansvarlighed, der skulle til for at lande en endelig aftale, tilføjer han.
Mange tak – 1,3 mia. til bedre arbejdsmiljø er vigtigt
Hos DI hæfter man sig særligt ved, at Finansloven indeholder ca. 1,3 mia. kroner i perioden 2023-2026 til bedre arbejdsmiljø, hvilket giver et stærkt mandat til at sikre økonomien for Arbejdstilsynet:
– Det er vigtigt, at et bredt flertal i Folketinget har sikret økonomien i flere år til et stærk og kompetent Arbejdstilsyn. Den nuværende usikre økonomi for Arbejdstilsynet sikrer ikke et effektivt tilsyn, men nu har tilsynet et stærkt mandat til at planlægge langsigtet og løbende sikre et bedre arbejdsmiljø, siger Anders Just Pedersen, underdirektør i DI.
DI ser nu frem til implementering af den ny arbejdsmiljøaftale, som blev vedtaget inden påske:
– Nu er er der et stort flertal i Folketinget bag pengene til den ny arbejdsmiljøaftale. Arbejdstilsynet kan begynde at arbejde strategisk med de få virksomheder, der ikke overholder arbejdsmiljøreglerne og hvor tilsynsbesøg kan rykke på arbejdsmiljøet. Og de områder i arbejdsmiljøreglerne, der trænger til en modernisering, kan blive opdateret, siger Anders Just Pedersen.
Finansloven for 2023 sikrer også den stabile drift ved at afsætte midler til en flerårsaftale for skattevæsenet og et løft af domstolene, mens der også prioriteres penge til blandt andet ret til ekstra orlov til forældre med tvillinger, demonstrationsprojekt vedr. oprensning af PFAS-forurening samt videreført styrkelse af Klimarådet i 2024, lyder det i en pressemeddelelse.
SMV Danmark – risiko for massiv mangel på faglærte
Der er ikke noget rygstød til de pressede erhvervsuddannelser i den nye finanslov, og det er skuffende for flere af de øvrige byggeorganisationer, heriblandt SMVDanmark og Dansk Metal.
– Vi er desværre ved at komme uhyggeligt meget bagud i et afgørende kapløb om kvalificeret arbejdskraft, men politikerne sidder på hænderne. De næste ti år går 80.000 faglærte på pension, og der er ingen til at erstatte dem. Samtidigt stiger behovet for dygtige håndværkere til den praktiske del af grønne omstilling, siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.
– Så vi bliver simpelthen nødt til at tilbyde attraktive erhvervsuddannelser, der rummer den nyeste faglige viden og har topmoderne udstyr. Men det koster penge, og dem vil politikerne ikke levere. Det er meget skuffende, siger han og fortsætter:
– Det er især de små og mellemstore virksomheder, der rykker ud, når der skal sættes solceller på tagene, have isoleret vores bygninger eller udskiftet gasfyret. Men det bliver svært i fremtiden, hvis de ikke har nok dygtige faglærte medarbejdere. Jeg vil på det kraftigste anbefale, at erhvervsuddannelsernes budgetter bliver taget op til en separat forhandling mellem alle ansvarlige partier senere på året.
– Det haster, siger han.
Dansk Metal: Den grønne omstilling går i stå
– Det er nærmest surrealistisk at opleve. Politikerne står i kø for at tale om, hvor meget de vil den grønne omstilling, og hvor høje ambitioner de har, men det er åbenbart ikke gået op for dem, at det kan man ikke gennemføre bag et skrivebord, siger Kasper Palm, som er forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.
– Vi har brug for mange flere faglærte, som jo er dem, der skal producere og opsætte alt det, vi skal bruge til den grønne omstilling – som f.eks. vindmøller og varmepumper. Men det tager finansloven slet ikke højde for, og derfor er den endnu et politisk svigt af den grønne omstilling.
Dansk Metal har dog en enkelt rose med blandt de mange tidsler: Kasper Palm roser regeringens nye skattelettelse til unge under 18 år.
– Det kommer mange lærlinge til gode, at unge under 18 år får lov til at beholde ca. 10.000 kr. mere om året. Det er den rigtige vej at gå, siger Kasper Palm.