IoT-sensorer reducerer energispild

Det kan afslører ressourcespild, som kan give store økonomiske besparelser i virksomheder og institutioner.
Sensorerne målte udvalgte temperaturer på fjernvarmerørene, som på overfladen ellers fungerede, som de skulle. Visualisering: Colourbox.
Sensorerne målte udvalgte temperaturer på fjernvarmerørene, som på overfladen ellers fungerede, som de skulle. Visualisering: Colourbox.

Der er behov for faktabaserede beslutninger, når det gælder energioptimering i private såvel som offentlige virksomheder og institutioner. Det fortæller Jakob Nørby, som til daglig arbejder som markedsansvarlig for energirenovering ved DEM (Dansk Energi Management) i Aarhus:

– Vi har et klart ønske om, at vores kunders beslutninger i højere grad bliver mere faktabaserede end tilfældet er i dag. Det er min overbevisning, at det vil medføre flere og mere robuste cases for energioptimeringer/-renoveringer.

Som led i projektet E-snap, der er støttet af Energistyrelsen, satte DEM i samarbejde med Aarhus Universitet og DTU en håndfuld ReMoni clamp-on IoT sensorer op i en lokal vuggestue i Aarhus midtby.

Formålet var at genberegne besparelsespotentialet på blandt andet varmeautomatikken i bygningen. Sensorerne målte udvalgte temperaturer på fjernvarmerørene, som på overfladen ellers fungerede, som de skulle. Men efter at sensorerne blev monteret, viste målingerne, at varmeanlægget ikke virkede efter hensigten:

– Vores behov opstår typisk, når vi har en mistanke om, at nogle tekniske anlæg ikke performer optimalt og derved har et stort energispild. Denne mistanke vil kunne be- eller afkræftes ved hjælp af f.eks. IoT-sensorer, forklarer Jakob Nørby.

Uforventede forbedringer

Målingerne i vuggestuen viste tydeligt, at der var behov for forbedringer. Jakob Nørby fortæller, at udgangspunktet for projektet var med fokus på ventilationen i vuggestuen – som kun skulle køre i vuggestuens åbningstid. Men dette viste sig også mod forventning ikke at være tilfældet.

Efter at sensorerne blev sat op, er tilbagebetalingstiden for casen halveret.

– Vi vidste godt, at der var nogle fejl på de tekniske installationer. Nogle gange kører det bare ikke som forventet. Men vi vidste ikke, at casen blev så god, som det faktisk endte med, fortæller Jakob Nørby og understreger, at han er uvildig rådgiver, og at det også kunne have været andre IoT-sensorer end ReMonis, som kunne bruges i projektet.

Når valget alligevel faldt på ReMoni skyldes det bl.a. andet, at ReMoni leverer en komplet løsning fra dataopsamling over intelligens i skyen til præsentation af data. Alt fungerer bare sammen fra starten af, og når sensorerne først er monteret udenpå kablerne, er det bare at læne sig tilbage og vente på, at data kommer ind.

Jakob Nørby ser store anvendelsesmuligheder i ReMonis løsning.

– Der er faktisk ikke den bygning, vi ikke kan finde besparelser i. Både kontorbygninger, offentlige institutioner og fabriksbygninger – bare for at nævne nogle – kan vi hurtigt og nemt få et overblik over den energimæssige situation. Og det til en langt lavere pris end det vi hidtil har set på markedet, fortæller han og fortsætter:

– Og så det tæller det selvfølgelig også med, at ReMoni designer, udvikler og producerer i Danmark. Har vi forslag til forbedringer eller spørgsmål, er de både lydhøre og til at få fat i.

Både kontorbygninger, offentlige institutioner og fabriksbygninger … kan vi hurtigt og nemt få et overblik over den energimæssige situation.

Relateret indhold