Naturlig snak om arbejdsulykker

Hos HHM anmeldes samtlige arbejdsulykker. Virksomheden bruger anmeldelserne til at forebygge nye ulykker.
Alle arbejdsulykker bliver anmeldt hos HHM. Og tæt-på hændelserne bliver registreret i en app. Foto: Colourbox.
Alle arbejdsulykker bliver anmeldt hos HHM. Og tæt-på hændelserne bliver registreret i en app. Foto: Colourbox.

Langt fra alle virksomheder er så gode til at anmelde arbejdsulykker som hos entreprenørvirksomheden HHM A/S i Hillerød. Selvom arbejdsgiverne har pligt til at anmelde arbejdsulykker, peger undersøgelser på, at omkring halvdelen af alle ulykker ikke anmeldes.

Derfor har Arbejdstilsynet sammen med en bred vifte af organisationer lanceret kampagnen “Gør det nu – anmeld arbejdsulykker”, der skal være med til at sikre, at langt flere ulykker anmeldes.

Ingen ulykker gemmes væk

Hos HHM har de en arbejdskultur, hvor de hver dag snakker åbent om arbejdsmiljø. Det har været afgørende for at skabe det gode arbejdsmiljø i virksomheden, hvor intet bliver gemt væk under gulvbrædderne.

– Det er rart, at ulykker ikke er noget, der skal stigmatiseres. At arbejdsulykker og tæt-på ulykker er noget, vi kan tale åbent om. Så er man ikke idioten i firmaet, fordi man kom til at gøre noget, som man ikke lige havde tænkt over, var en dårlig idé, fortæller Tobias Birkkjær Madsen, bygningsstruktør i HHM.

Dialog er også det vigtigste værktøj, hvis der opstår tvivl om, hvorvidt en arbejdsulykke skal anmeldes, selvom medarbejderen ikke har haft fravær. Nogle gange ender virksomheden med at anmelde ulykken alligevel, for så er medarbejderen bedre sikret, hvis der kommer følgeskader på et senere tidspunkt. Men det sker altid i tæt dialog med medarbejderen.

Anmeld ulykker i EASY

Hos HHM anmelder de alle arbejdsulykker i EASY på virk.dk. Anmeldelsen sikrer, at de rette myndigheder og parter automatisk bliver orienteret og at medarbejderen eventuelt kan søge erstatning.

For at styrke kommunikationen har HHM desuden udviklet en app. Her kan medarbejderne blandt andet registrere tæt-på hændelser og se de hændelser, kollegerne indrapporterer.

– Jeg bruger selv app’en til at følge op på tæt-på hændelser. Det fungerer som et rigtig godt samarbejdsværktøj, fordi man kan lære af andres fejl og derfor ikke behøver at begå dem selv, siger Tobias Birkkjær Madsen.

Det er rart, at ulykker ikke er noget, der skal stigmatiseres. At arbejdsulykker og tæt-på ulykker er noget, vi kan tale åbent om.

Relateret indhold