– FRI’s konjunkturmåling pr. april 2023 tegner et billede af en branche, som fortsat står stærkt.
Sådan siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, med henvisning til, at ordrebøgerne ligger 10-15 procentpoint stærkere end det historiske niveau for de seneste ti år:
Ifølge direktøren er det særligt tydeligt på mængden af opgaver med en længere tidshorisont. Derudover forventer 28 % af FRI- virksomhederne yderligere styrkelse af ordrebogen over de næste seks måneder. 69 % forventer at fastholde deres ordrebog på det nuværende, stærke, niveau, fortæller han:
– Den usikkerhed, der prægede store dele af 2022, er ikke fuldstændigt væk: Inflation, energipriser, stigende renter og materialemangel er fortsat nogle af de faktorer, som skaber usikkerhed. På overfladen kan tallene se ud som et lille dyk i den ellers historisk stærke ordrebøger.
Han uddyber:
– Men i den samme periode, som tallene dækker, er vi som branche vækstet ca. 8 % målt i antal medarbejdere. Så der er altså ikke noget, der tyder på, at vi har fået færre opgaver – tværtimod. Vi er bare er blevet lidt flere til at løse opgaverne. Det er grundlæggende sundt.
Læs også: Nye tal øger presset: Så mange ingeniører skal der optages i 2035
2022 viste den kraftigste vækst i beskæftigelsen i FRI’s medlemsvirksomheder nogensinde, men alligevel er manglen på arbejdskraft tydelig:
97 % af branchens virksomheder mangler ingeniører; 84 % mangler medarbejdere med andre profiler end ingeniører; 62 % af FRI-virksomhederne forventer at være flere ansatte om seks måneder end i dag. Kun 4 % forventer at være færre.
– Medarbejdermanglen er stadig eklatant. Det ses både på den direkte undersøgelse, vi har foretaget ift. medlemsvirksomhederne – men også på tallene for ordrebøgerne. Vores medlemsvirksomheder melder, at de har opgaver til 84 % af deres medarbejdere om tre måneder. Det er et flot tal – men reelt vil en bedre balance være, at beskæftigelseseffekten af ordrebogen om tre måneder ligger i spændet 70-80 % på brancheniveau, forklarer Henrik Garver.
Energi, forsyning, klima og miljø
Ser man konjunkturmålingens tal for udviklingen i ordremængde, fordelt på sektorer, viser de et billede af et marked, hvor blandt andet inflationen og usikre forsyningskæder har haft deres indvirkning – og hvor fremtidens prioriteter er tydelige.
– Ved at se på vores medlemmers ordreindgang de seneste seks måneder er det tydeligt, at de næste års opgaver kommer til at ligge inden for de sektorer, der favner mobilitet, energiinfrastruktur og forsyningssikkerhed samt klima og miljø. Her ser vi en kæmpe vækst, der kompenserer for den ordretilbagegang, vi til gengæld ser på specielt boligbyggeriet og det offentlige byggeri, siger Henrik Garver.
Han advarer derfor:
– Der er naturligvis meget oplagte grunde til, at de offentlige bygherrer, primært stat og kommuner har sat foden på bremsen. Verdenssituationen gør for eksempel, at materialepriserne har været exceptionelt høje i en periode. Men ikke desto mindre, så venter der en langt større samfundsøkonomisk udgift ved at udskyde mange af disse opgaver. Og vi kan se, at det private erhvervsbyggeri langt fra er stagneret, hvilket viser at det altså kan lade sig gøre at gennemføre byggeprojekter – også i dette marked.
– FRI’s medlemsvirksomheder beskæftiger ca. 35.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på ca. 30 mia. kroner.