Chefhjertet banker for byggeplads og mangfoldighed

En tur på byggepladsen kan stadig begejstre NCC-direktør Palle Bjerre Rasmussen efter 30 år i branchen.
Palle Bjerre Rasmussen er direktør for NCC Building Denmark.
Palle Bjerre Rasmussen er direktør for NCC Building Denmark.

Serie: Mød Byggeriet

  • I portrætserien ‘Mød Byggeriet’ går Dagens Byggeri tæt på toneangivende skikkelser i branchen. Vi spørger: Hvordan valgte de deres fag? Har karrierevejen været snorlige eller snoet? Hvad er udfordringerne nu og i fremtiden?

Høj sol, beskyttelseshjelmen på, ud og se på bygninger in spe.

Guidede rundture på en af NCC-koncernens mange byggepladser er opskriften på en god dag på kontoret for Palle Bjerre Rasmussen, direktør for NCC Building Denmark og landechef i NCC Danmark. Der skal mere end 30 år til, før han bliver træt af det. Og så går han op i en arbejdsplads med plads til alle uanset baggrund.

(Dagens Byggeri/DB) Du begyndte i 1988 hos Rasmussen & Schiøtz, der blev overtaget af NCC, hvor du har været siden. Hvordan har din karrievej set ud?

Jeg begyndte med at styre forskellige projekter. Den traditionelle karrievej gik dengang fra projektansvar til lederstillinger. Der gik ikke længe, før jeg kom ind på ledelsesvejen. Byggeri er ofte ret kompliceret, der er mange led og mange interessenter, man skal have til at spille sammen, og det har jeg åbenbart været god til. Meget af det samme skal man kunne som leder, så derfor gik det hurtigt for mig gradvist at få mere ansvar. Vigtigst af alt brænder jeg for byggeriet, det gør mig stolt at se det færdige resultat. En af mine bedste dage er stadig, når jeg bliver guidet rundt på byggepladser.

(DB) Hvordan har branchen udviklet sig i de 30 år, du har været med?

Branchen er inde i en massiv udvikling, der gør, at vi bliver mere effektive og arbejder smartere og bedre. Der er uden tvivl kommet flere komplekse og spændende byggerier. Digitaliseringen gør en kæmpe forskel. Det samme gør vores arbejde med miljø og bæredygtighed, hvor vi i dag tænker meget mere langsigtet. Og så er værdikæden smeltet sammen. For 30 år siden var det mere opdelt. Dengang gjorde arkitekterne sit arbejde, som de overleverede til entreprenøren. Bygherrer efterspørger i dag helt tydeligt langt større involvering af entreprenøren tidligere i processen. Det betyder, at vi med vores rådgivning i langt højere grad kan indfri bygherres ønsker.

(DB) Hvordan har du udviklet dig personligt?

Når man starter sin karriere, har man ofte et teknisk udgangspunkt, og man bruger den faglighed, man har uddannet sig til. For mig begyndte mine personlige kompetencer hurtigt at træde frem, når jeg skulle løse ledelsesmæssige udfordringer og få et projekt til at lykkes. Min tilgang er at lytte og anerkende, at jeg ikke er den bedste til alt. Jeg er god til at bringe andres evner i spil – det skaber de bedste, mest holdbare løsninger. Samtidig er jeg et produkt af den stærke ledelsesmæssige uddannelse i vores firma.

(DB) NCCs vision er at ‘forny branchen og levere ekstraordinære bæredygtige løsninger’. Hvorfor er det vigtigt?

Vi ønsker at drive en virksomhed, der er bæredygtig med afsæt i det omkringliggende samfund. Muligheden for at udvikle os som virksomhed har vi fået i kraft af samfundet, så vi har en pligt til at give tilbage. Det gør vi med virksomhedsskolen for utilpassede unge, vores program for flygtninge og mangfoldighedspolitik. Vi kan selvfølgelig ikke leve af at være filantroper, men det passer heldigvis godt med, at kunderne i stigende grad efterspørger, i nogle tilfælde sågar kræver, bæredygtige løsninger og social ansvarlighed.

(DB) Hvilke udfordringer ser du frem til de kommende år?

Konsolidering kommer til at fylde mere. Vi ser allerede, at ingeniører køber arkitektfirmaer og store entreprenører opkøber mindre. Vi vil se en forskydning, der fjerner den tydelige opdeling, der har været tidligere mellem arkitekter, ingeniører og entreprenører. Vi kommer til at varetage et meget bredere spektrum, end vi har gjort på tværs af traditionelle skel. Vi tog selv et skridt, da vi købte Jakobsen & Blindkilde. Hidtil har vi haft organisk vækst, men fremtidig vækst kommer også fra opkøb. Det gælder for os og hele branchen i det hele taget.

Blå Bog: Palle Bjerre Rasmussen

Født 1963 i Silkeborg

Uddannet bygningsingeniør, Ingeniørhøjskolen i Aarhus i 1988

1988-1996: Projektleder, Rasmussen og Schiøtz

1996-2005: Afdelings- og regionschef, NCC Construction

2005-2012: Sektionsdirektør, NCC Construction

2012-2015: Direktør, NCC Construction

2016-: Direktør, NCC Building Denmark, landechef i NCC Danmark

Vi ønsker at drive en virksomhed, der er bæredygtig med afsæt i det omkringliggende samfund. Muligheden for at udvikle os som virksomhed har vi fået i kraft af samfundet, så vi har en pligt til at give tilbage.

Relateret indhold