Samarbejde kan fremme Cradle to Cradle

Workshop viste stor lyst til at samarbejde om Cradle to Cradle inspireret udvikling og innovation i byggebranchen
Samarbejde er det vigtigste punkt på dagsordenen, hvis vi skal have et bæredygtigt gennembrud i byggebrancen. Det var budskabet på workshoppen "Together we built what's next", som blev styret af lederen af Cradle to Cradle Products Innovation Institute i Holland, Thijs Martens. Foto: Lone Rubin.
Samarbejde er det vigtigste punkt på dagsordenen, hvis vi skal have et bæredygtigt gennembrud i byggebrancen. Det var budskabet på workshoppen "Together we built what's next", som blev styret af lederen af Cradle to Cradle Products Innovation Institute i Holland, Thijs Martens. Foto: Lone Rubin.

Fakta

  • – Built Positive er et initiativ, der skal sætte turbo på udviklingen af cirkulær økonomi i byggebranchen. Det er samarbejde, netværk og videndeling for alle aktører, og målet er at få flere til at designe til adskillelse og producere bæredygtige materialer.
  • – Built Positive bygger på Cradle to Cradle visionen om en ren verden uden affald, hvor alt er en ressource for noget nyt.
  • – Den internationale Cradle to Cradle CertifiedTM produktstandard administreres af det uafhængige non-profit Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Produkter vurderes på fem parametre: Materialesundhed, materialegenanvendelse, vedvarende energi, forvaltning af vandressourcen og social ansvarlighed.
  • – I Danmark er Vugge til Vugge ApS akkrediteret vurderingsorgan for Cradle to Cradle Products Innovation Institute, og er dermed kvalificeret til at gennemføre Cradle to Cradle certificeringsprojekter.
  • – Man kan læse mere om Built Positive og Cradle to Cradle på www.vuggetilvugge.dk

Sunde bygninger og byer, som i hele deres livscyklus har positiv indflydelse på mennesker og miljø, og hvor materialerne bevarer eller endda øger værdien over tid. Det er målet med det internationale initiativ, Built Positive, der blev præsenteret af Cradle to Cradle Products Innovation Institute på Building Green 2017.

Målet er ikke urealistisk. Den efterfølgende paneldebat og workshop viste da også stor lyst og engagement til at samarbejde om udviklingen.

Der er allerede eksempler på materialer, der kan indgå i den slags bygninger, og der er udviklet en lang række metoder til at bygge, så bygningen kan skilles ad, og så værdien af materialerne kan realiseres. Men hvad skal der til for at accelerere det og gøre det mainstream?

Hele værdikæden skal involveres

– Vi skal dele de gode historier, vi allerede har. Vi kan se, hvordan Cradle to Cradle certificerede produkter bidrager til en positiv udvikling. Men endnu vigtigere er det, at vi samarbejder gennem hele værdikæden for at sikre, at alt består af sunde materialer, der forsvarligt kan recirkuleres. Vi skal vide, hvad der er i materialerne – ikke kun, hvad der ikke er. Cradle to Cradle Certified har netop de kriterier, der kan sikre både materialesundheden og genanvendeligheden, sagde direktør for Vugge til Vugge, Annette Hastrup, der var en af paneldeltagerne.

Også arkitekt og partner i GXN, Kasper Guldager, talte varmt om at samarbejde. GXN er involveret i udviklingen af Circle House, der skal rumme 60 lejeboliger, hvor målet er, at 90 procent af alle materialerne kan genanvendes.

– Vi er 30 virksomheder, der samarbejder om at designe komponenter og udvikle løsninger med det mål at skabe værdi og sikre fremtidens ressourcer. Samarbejdet er en nødvendig investering, sagde han.

En af samarbejdspartnerne i Circle House er Troldtekt, der ligesom flere andre i Circle House har dokumenteret deres produkters bæredygtighed med en Cradle to Cradle certificering. Troldtekt var repræsenteret i panelet ved marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen.

– Vi faciliterer allerede en take-back ordning for fraskær på byggepladsen. Det er rester af nye ubrugte akustikplader, som vi ved er rene nok til at gå i recirkulation. Men vi har en udfordring med plader fra nedrivning, for ingen ved, hvad de har været udsat for i brugsfasen. Men vi arbejder på en løsning, og det kan vi kun, når vi samarbejder med andre aktører, forklarede Tina Kristensen.

Samarbejde sikrer gode løsninger

Den hollandske arkitekt Coert Zachariasse, der er direktør for Delta Development Group, som bl.a. står bag opførelsen af den Cradle to Cradle inspirerede erhvervspark 20|20, havde et andet konkret eksempel på, hvordan samarbejde kan gøre en forskel. Ved at samarbejde om ‘vertikal persontransport’ som service fik han Mitsubishi til at sætte prisen på deres elevatorer ned til det halve mod at få en serviceaftale over 20 år. Den indebærer, at Mitsubishi garanterer, at elevatorerne altid kører, og at udskiftede reservedele genanvendes. Det er både mere bæredygtigt og billigere på den lange bane.

– Det var aldrig sket uden et godt samarbejde mellem os som projekterende og dem som leverandør, sagde Coert Zachariasse og tilføjede senere, at det også kan været nyttigt at samarbejde på tværs af forskellige industrier. Måske har en virksomhed helt uden for byggebranchen en restressource, der kan bruges til byggeri og omvendt.

Begynder hvor markedet er

Mere end 50 arkitekter, entreprenører, producenter og rådgivere deltog i workshoppen. De var meget optagede af agendaen og bidrog med idérigdom og gentænkning af byggeriet fra interiør til facade. En af dem var den svenske rådgiver og ingeniør Cicilia Bågenholm.

– Det er vigtigt, at vi får skubbet grænserne og tænker ud af de normale rammer, og det er en workshop som denne med til, sagde hun.

En ting er målet og drømmene, noget andet er realiteterne, og alting skal starte et sted. Lederen af Cradle to Cradle Products Innovation Institute i Holland, Thijs Martens, sagde det med disse ord:

– Cradle to Cradle Certified har meget høje ambitioner og krav, men vi har også et marked, som er, hvor det er, og vi er nødt til at starte der. Og det er det, vi vil med Built Positive.

Built Positive arrangerer webinarer og workshops og formidler viden og erfaringer gennem cases og nyhedsbreve. Desuden arbejdes der på at udvikle nye elektroniske værktøjer.

Vi er 30 virksomheder, der samarbejder om at designe komponenter og udvikle løsninger med det mål at skabe værdi og sikre fremtidens ressourcer.

Relateret indhold