Danmark mangler ingeniører. Derfor er det glædeligt, at Uddannelses- og Forskningsministeriet netop har offentliggjort tal for de unges uddannelsessøgning, som viser en fremgang til civilingeniør- og diplomingeniøruddannelserne.
Nyheden vækker særligt begejstring hos betonelementproducenten Spæncom. Her har de nemlig brug for ingeniører til både konstruktionsarbejde, projektledelse og byggepladsstyring. Som et led i en ny strategi for at tiltrække kompetent arbejdskraft har de undersøgt, hvad både ingeniørstuderende og de erfarne ingeniører i byggebranchen vægter højest, når der skal søges nye udfordringer.
– Fælles for begge grupper står faglige og personlige udviklingsmuligheder samt variation i arbejdsopgaverne højt på ønskelisten. For de erfarne ingeniører er visheden om en god ledelse kombineret med en god løn, og i øvrigt en kort transporttid for dem med børn, ofte udslagsgivende for et jobskifte. For de studerende er ønsket om et godt arbejdsmiljø overraskende højest på listen, mens også fleksibilitet i forhold til arbejdsliv og privatliv scorer højt og højere end karrieremuligheder og løn, siger kommunikationschef hos Spæncom, Per Bachmann.
Kompetencer giver konkurrencefordele
Spæncom ser en forstærket kamp om kompetencerne, hvor medarbejderne bliver virksomhedernes største konkurrencefordel, da de personlige kompetencer er svære for andre virksomheder at kopiere.
– Tiltrækning af de rette kompetencer er yderst central for vores eksistensgrundlag, især fordi vi gerne vil skabe værdi for kunden ved at bidrage med viden og løsninger, uddyber Per Bachmann.
Der skal derfor tænkes kreativt og strategisk i virksomhedernes rekruttering, og blandt fokusområderne er målrettede tiltrækningstiltag overfor de nyuddannede. En af løsningerne er at forstå den nye generations behov for udvikling, trivsel og work-life-balance, som Spæncoms undersøgelse også påpeger, for på den måde at skabe de ansættelsesmæssige rammer, der imødekommer morgendagens ingeniører.
Omgivelserne er afgørende
For Spæncom er det ligeledes afgørende, at alle trives i hverdagen både fysisk og psykisk. Erfaringen er, at trygge og fleksible rammer skaber en stor tilfredshed med hverdagen – både i og udenfor arbejdstiden:
– For os er et godt arbejdsmiljø ensbetydende med, at det er sikkert at gå på arbejde, og at vi taler ordentligt til hinanden. Der skal være forståelse for, at vi alle er forskellige. Vi taler meget om work-life-balance her, hvilket vil sige, at vores medarbejdere skal kunne have en sammenhængende hverdag, hvor de kan varetage deres interesser og familieliv sideløbende med deres arbejdsuge. Det er jo afgørende for os, at vi konsekvent leverer markedets bedste rådgivning, service og leverance til vores kunder – og det kræver altså, at du har glade, motiverede og kvikke medarbejdere, siger Per Bachmann.
Film skal vække interessen
For at give et billede af hvilke muligheder der ligger i betonelementbranchen, har Spæncom fået produceret en række film, der præsenterer forskellige arbejdsområder.
– Vi oplever, at mange ingeniører ikke ved, hvor mange udviklingsmuligheder der faktisk er i et firma som Spæncom. De har en forestilling om, at betonelementbranchen er meget snæver i forhold til arbejdsområder. Derfor har vi sat os for at præsentere de forskellige områder, man kan arbejde inden for, så ikke kun de studerende, men også ingeniører i andre områder inden for byggebranchen, får øjnene op for de mange muligheder, forklarer Per Bachmann.
Spæncoms nye film fortæller om virksomhedens værdier, samt hvilke muligheder der er. De forskellige film, der har hver deres arbejdsmæssige udgangspunkt, håber Per Bachmann vil tiltrække ekstra interesse blandt ingeniørerne for både virksomheden og de enkelte fagområder.