København vil lempe krav om boligstørrelser

Borgerrepræsentationen har stemt for et forslag om at ændre kommunens krav om en gennemsnitlig boligstørrelse på 95 kvadratmeter for nye boliger for at gøre det nemmere at opføre mindre og billigere boliger i hovedstadsområdet, og det er godt nyt, mener Byggesocietetet.
For fremtiden ser det ud til, at der vil blive slækket på kravet om en gennemsnitlig boligstørrelse på 95 kvadratmeter for nye boliger i København. Arkivfoto: Torben Jastram.
For fremtiden ser det ud til, at der vil blive slækket på kravet om en gennemsnitlig boligstørrelse på 95 kvadratmeter for nye boliger i København. Arkivfoto: Torben Jastram.

Kvadratmeterpriserne i København har nået et niveau højere end noget andet sted i landet, og samtidig efterspørger københavnerne små og billige boliger som aldrig før.

Men manglen på billige boliger skyldes ikke, at de private bygherrer ikke vil bygge den efterspurgte boligstørrelse. Med kravet om blandt andet en gennemsnitlig boligstørrelse på 95 kvadratmeter for minimum 75 procent af alt nybyggeri i eksisterende boligområder og nye byudviklingsområder, sætter kommuneplanen i sin nuværende form en lang række begrænsninger for det private nybyggeri.

Konkrete modeller på vej

Ved et møde i Borgerrepræsentationen 22. juni tog man dog det første skridt hen imod en lempelse af kravene for boligstørrelser.

På initiativ fra Liberal Alliance København har en enig Borgerrepræsentation vedtaget, at forvaltningen i efteråret 2017 fremlægger konkrete modeller for ændring af de i kommuneplanen gældende størrelseskrav med henblik på at fremme mulighederne for at opføre lejligheder, der er til at betale for helt almindelige københavnere.

– Det er helt fantastisk, at vi har fået flertal for vores politik i Borgerrepræsentationen og derved forhåbentlig kan få løsnet gevaldigt op for de krav som stilles til størrelserne på nye boliger i København. Jeg er både glad og stolt over, at vi i Liberal Alliance i København er kommet igennem med denne agenda, siger Danny K. Malkowski, kandidat til kommunalvalget i Københavns Kommune for Liberal Alliance, og fortsætter:

– Man har tidligere forsøgt at gøre noget ved de dyre lejepriser i København ved at bygge flere almene boliger. Men dette er spild af skatteborgernes penge når kommunen samtidig fastholder en skadelig overregulering af boligmarkedet, der helt fra start af har været med til at drive priserne i vejret. Nu har vi taget et kæmpe skridt i den rigtige retning ved at fjerne en stor del af denne regulering, som i fremtiden især vil komme de københavnere, der søger en mindre og billigere to- eller tre-værelses bolig til gavn.

Fleksibilitet vigtig

I Byggesocietetet er man positive over for, at de private bygherrer nu vil få mulighed for at opføre boliger, der er til at betale for alle.

– Det er vigtigt, at vi i en by som København, hvor indbyggertallet hvert år stiger med i omegnen af 10.000-11.000 personer, har et fleksibelt boligmarked, hvor udbud og efterspørgsel følges ad. Afskaffelsen af 95 kvadratmeter-reglen er et vigtigt skridt på vejen til at nå den balance, siger Tony Christrup, landsformand i Byggesocietetet, og fortsætter:

– Reglen stammer fra en tid, hvor København så ganske anderledes ud, og hvor hensigten var at gøre hovedstadsområdet attraktivt for børnefamilier. I dag består syv ud af ti husstande i København af enlige, som netop har brug for små og billige boliger. Dem skal vi også bygge til – København skal være en by for alle.

Reglen stammer fra en tid, hvor København så ganske anderledes ud, og hvor hensigten var at gøre hovedstadsområdet attraktivt for børnefamilier.

Relateret indhold