Nu siger malerne stop

Ofte er et byggeri ikke klar til, at malerne kan gå i gang som aftalt. Nu siger Danske Malermestre stop og opfordrer bygherrerne til at træde i karakter.
Danske Malermestre vil gøre op med, at der ofte ikke er klar til, at malerne kan udføre deres arbejde. Foto: Kristian Troelsen.
Danske Malermestre vil gøre op med, at der ofte ikke er klar til, at malerne kan udføre deres arbejde. Foto: Kristian Troelsen.

Ordentligt malerarbejde kræver ordentlige arbejdsbetingelser, men alt for ofte er byggeprojekter slet ikke klar til, at malerne kan gå i gang på det tidspunkt, der ellers var aftalt. Det mener Danske Malermestre, der i en pressemeddelelse nu opfordrer byggeledelserne til at træde i karakter.

– Desværre er det langt fra altid, vi får de optimale arbejdsbetingelser. Det er faktisk sjældent, at byggeriet er klar til maleren, når han kommer, siger Danske Malermestres direktør, Ole Draborg, der nu sammen med de 1500 organiserede medlemmer af organisationen vil arbejde for at forbedre forholdene i byggeriet.

Koster tid

Ole Draborg fortæller, at det ofte hænder, at håndværkerne på byggepladserne bruger kostbar tid på at rydde op efter andre for at kunne komme i gang. Alt for ofte står gipsplader og andre materialer oplagret mellem maskiner og håndværktøj, mens savsmuld og afklippede ledninger flyder på gulvet. Ifølge Danske Malermestre kan ledelsen på byggepladserne få det bedste resultat fra malerne ved at sørge for ordentlige forhold på de store byggepladser, hvor mange håndværkere er i gang.

Men forholdene på byggepladserne er ikke alene de andres skyld, mener Ole Draborg, der ikke kun vil pege fingre ad byggeledelsen og de øvrige håndværkere. Han peger på, at malerfaget også er nødt til at se indad.

– Vi skal som malere have færdige vægge og ryddelige arbejdsbetingelser, men vi må erkende, at vi i lang tid har ladet os koste rundt på pladserne og ladet os byde næsten hvad som helst. Og nok også mere end andre fag. Jeg ved, at eksempelvis gulvlæggerne som gruppe ikke accepterer andre håndværkeres rod, siger Ole Draborg.

Vil sige fra

Han anerkender, at der hos mange malermestre er et forståeligt ønske om ikke at gøre sig upopulære hos byggeledelsen, fordi der måske står en kollega, som vil være parat til at tage over.

– Men hvis andre faggrupper kan sige fra, så kan vi vel også. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at de tilstande, som vi oplever, ikke kan ændres, og at vi bare skal acceptere tingenes tilstand, siger Ole Draborg og peger på, at blandt andet urealistiske tidsplaner, rod og manglende respekt for hinandens arbejde alt sammen har konsekvenser.

Ikke mindst for bygherrerne, der i sidste instans ikke får det produkt, de betaler for.

Hvis andre faggrupper kan sige fra, så kan vi vel også. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at de tilstande, som vi oplever, ikke kan ændres.

Relateret indhold