2020-krav er ikke rentable for samfundet

Ifølge beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut er de hidtidige 2020-bygningskrav ikke rentable for hverken samfund eller privatpersoner.
Det vil ikke kunne betale sig for samfundet at gøre 2020-krav til bygningsstandarden, viser undersøgelse. Foto: Colourbox.
Det vil ikke kunne betale sig for samfundet at gøre 2020-krav til bygningsstandarden, viser undersøgelse. Foto: Colourbox.

Nye beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut har nu fået Trafik- og Byggestyrelsen til at tvivle på, om 2020-kravene overhovedet vil kunne betale sig. Det fortæller Ingeniøren.

Ifølge de nye beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut vil en bygningsejer, der bygger efter 2020-kravene, kun få mellem 32 og 68 procent af sin merinvestering hjem igen afhængigt af hustypen og af den nye PSO-aftale. Ifølge de oprindelige beregninger fra 2011 stod det privatøkonomiske overskud til at blive mellem 10 og 30 procent for de fleste huse, og endnu højere for de naturgasopvarmede huse.

Ifølge specialkonsulent Niels Bruus Varming fra Trafik- og Byggestyrelsen vil det således ikke være nogen god forretning at bruge de oprindelige 2020-krav, når de nye beregninger tages i betragtning.

– Beregningerne viser, at det ikke vil kunne betale sig at gøre Bygningsklasse 2020 til standard. Og fjernelsen af PSO-afgiften vil gøre det til en endnu dårligere forretning, lyder meldingen fra Niels Bruus Varming til Ingeniøren.

Ingen forhastede konklusioner

Ændringen forklares af Statens Byggeforskningsinstitut med, at isolering og konstruktioner ikke er faldet så meget i pris, som man forventede, og afregningsreglerne for solceller har ændret sig, så de ikke er nær så rentable, som da de oprindelige beregninger blev foretaget.

Ifølge forskningschef i Statens Byggeforskningsinstitut Søren Aggerholm bør der dog endnu ikke træffes nogen forhastede beslutninger på baggrund af de nye resultater.

– Jeg ser disse beregninger som en mellemregning, der viser, hvor 2020-klassen har udfordringer, og hvad byggebranchen derfor bør arbejde med. Men det er for tidligt at drage vidtgående konklusioner. Det kan man gøre, når vi kommer tættere på 2020 og har fået flere erfaringer med at bygge efter klassen, siger han til Ingeniøren.

Jeg ser disse beregninger som en mellemregning, der viser, hvor 2020-klassen har udfordringer, og hvad byggebranchen derfor bør arbejde med.

Relateret indhold