Brændeovne kan øge mængden af radon

Fyring i brændeovne i særligt ældre huse uden god ventilation kan øge mængden af radon i boligen. God udluftning er vigtig, lyder det fra ekspert.
Især ældre brændeovne har risiko for at suge radon ind, hvis der ikke er ilt nok. Foto: Colourbox.
Især ældre brændeovne har risiko for at suge radon ind, hvis der ikke er ilt nok. Foto: Colourbox.

Ældre brændeovne i ældre huse med dårlig ventilation kan påvirke niveauet af radon i boligen negativt. Det skyldes den manglende tilførsel af ilt, fortæller en ekspert i Bolius.

– Problemet med brændeovne opstår ofte i ældre huse, hvor ejerne for eksempel har fået skiftet vinduer. Her forhindres den naturlige ventilation, og det skaber et undertryk, så ilden søger ilten andre steder – for eksempel nedefra. Og så risikerer du, at radon trækkes med op i stuen, fortæller fagekspert i Bolius, Ole Vedsted-Jacobsen til Bolius.

Vi ved, at radon og brændeovnspartikler allerede hver for sig kan skade lungevævet. Det betyder dog ikke, at vi skal gå i panik over at bruge brændeovnen til hyggelige formål i ny og næ.

Professor Torben Sigsgaard Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Det er typisk i huse bygget før 1998, som ikke er udstyret med en radonmembran, og i ældre brændeovne, at risikoen for en øget radonmængde er stor.

Husk naturlig lufttilførsel

Hvis brændeovnen ikke skal hive giftige gasser med op i stuen, er det vigtigt, at der luftes godt ud i huset.

– Det kan måske lyde lidt forvirrende at skulle lufte ud, når du netop fyrer for at holde varmen. Men i kampen mod radon kommer du langt ved for eksempel at åbne et vindue, så brændeovnen kan trække frisk luft og ikke øger radonkoncentrationen der, hvor du lever og ånder, fortæller Ole Vedsted Jacobsen.

Gassen radon medvirker hvert år til, at 300 danskere får konstateret lungekræft. Risikoen for at udvikle denne type kræft stiger, jo flere år man udsættes for store mængder radonstråling.

Men der er ikke grund til at blive panikslagen over ens gamle brændeovn, mener professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, Torben Sigsgaard.

– Vi ved, at radon og brændeovnspartikler allerede hver for sig kan skade lungevævet. Det betyder dog ikke, at vi skal gå i panik over at bruge brændeovnen til hyggelige formål i ny og næ, men brændeovnsejeren bør træffe de nødvendige foranstaltninger, hvis radonniveauet er for højt, siger Torben Sigsgaard til Bolius.

Relateret indhold