De seneste år er optaget på ingeniøruddannelserne steget, og årets optag er ingen undtagelse. Optaget til uddannelserne som civilingeniør stiger med ni procent sammenlignet med sidste år, mens optaget til diplomingeniøruddannelserne stiger med 12 procent.
En analyse fra Danmarks teknologiske alliance, Engineer the future, forudser en massiv mangel på 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater allerede i 2025, hvilket vil ramme erhvervslivet.
Med en så stor efterspørgsel nytter det principielt ikke noget, hvis vi som samfund afviser unge, der har lyst til og mod på, at læse til ingeniører …
Thomas Damkjær Petersen Formand for IDA
Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, byder de nye studerende velkommen, men advarer om, at det kan blive svært at imødekomme erhvervslivets behov for ingeniørarbejdskraft i fremtiden, hvis ikke der fortsat bliver optaget mange flere på ingeniørstudierne.
– Vi håber, at der med gymnasiereformen og med planerne om en teknologipagt vil blive skabt en teknologisk dannet generation, der i langt højere grad søger mod de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Indtil nu har det almene gymnasium ikke i høj nok grad været med til at sikre, at så mange af deres studenter som muligt har grundlaget for at vælge de veje arbejdsmarkedet efterspørger, siger Thomas Damkjær Petersen.
Søg alternativer
På grund af de massive stigninger i søgningen til ingeniørstudierne har nogle ansøgere fået afslag – det er dog ikke ensbetydende med, at de ikke kan komme til at læse til ingeniør.
– Med en så stor efterspørgsel nytter det principielt ikke noget, hvis vi som samfund afviser unge, der har lyst til og mod på, at læse til ingeniører, men jeg håber da også, at de afviste vil søge ind på en af de andre retninger, der minder om deres førstevalg, siger Thomas Damkjær Petersen.