Tidlig involvering gav øget klarhed ved præmieret projekt

Bygherre og rådgiver kan drage fordel af tidlig rådgivning fra leverandøren, så der lettere kommer overblik og klarhed over den nødvendige dokumentation, mener vinduesproducenten Velfac.
Det svanemærkede byggeri Krøyers Plads i København løb sidste år med en MIPIM Award for 'Verdens bedste boligbyggeri'. Pressefoto: Velfac.
Det svanemærkede byggeri Krøyers Plads i København løb sidste år med en MIPIM Award for 'Verdens bedste boligbyggeri'. Pressefoto: Velfac.

Siden 2005 har man som bygherre kunnet ansøge Miljømærkning Danmark, der administrerer mærkningsordningen i Danmark, om at få svanemærket sit parcelhus. I 2008 blev muligheden åbnet for lejligheder, ligesom også for eksempel dagligvarebutikker og børnehaver kan opnå mærkning med Svanen.

Ud over at stille høje krav til materialernes miljøpåvirkning og indhold af kemikalier indebærer Svanemærket, at bygningernes energiforbrug skal være mindst 25 procent lavere end påkrævet i BR15. Derudover skal fokus på bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring bidrage til at sikre et sundt og godt indeklima, ligesom også anvendelsen af vedvarende energi udgør et parameter.

Processen bliver mere tryg i den forstand, at man fra starten har sikkerhed for, at de anvendte løsninger lever op til kravene.

Technical manager Peter Krogh Velfac

Få dokumentation på plads

De mange krav gør det fordelagtigt for arkitekten og rådgiveren at inddrage leverandørerne tidligt i projekteringsforløbet. Det kan nemlig være krævende selv at skulle opspore, præcist hvor materialerne i en bygningskomponent stammer fra, og hvordan produktionen i alle led er foregået.

Her kan der spares værdifuld tid, når leverandøren involveres tidligt. Der kan på den måde drages nytte af den ekspertviden og erfaring samt de data, som leverandøren ofte har i forhold til produkterne, forklarer technical manager Peter Krogh fra vinduesproducenten Velfac:

– Vi oplever, at en tidlig dialog og sparring om især dokumentationen til de certificerede byggerier gør det lettere for arkitekten og rådgiveren at skabe overblik og klarhed over projektet. Processen bliver mere tryg i den forstand, at man fra starten har sikkerhed for, at de anvendte løsninger lever op til kravene. Samtidig minimeres risikoen for fejl, der kan blive dyre at udbedre senere i byggeprocessen, for eksempel hvis en forkert komponent skal udskiftes, siger han.

Første svanemærkede lejligheder

Velfacs erfaringer med værdien af den tidlige projektinvolvering stammer blandt andet fra boligbyggeriet Krøyers Plads i København. Projektet er tegnet af COBE i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter, og det vandt en MIPIM Award i 2015.

Krøyers Plads udgør Danmarks første svanemærkede lejlighedskompleks. Det er opført med Velfac 200 Energy vinduer og altandøre på baggrund af tæt dialog med vinduesproducenten fra projektets start. Det bidrog ikke alene til, at arkitekterne kom i mål med de krav, der blev stillet i forhold til svanemærkning af byggeriet. Vinduerne fremstår nemlig også som en integreret del af den ambitiøse arkitektur.

– Især større boligbyggerier tegnes ofte uden særligt stort fokus på arkitekturen, men her har vi takket være en ambitiøs bygherre og dygtige leverandører kunnet kræse for hver eneste detalje, lyder det således fra arkitekt MAA Nikolaj Harving fra COBE Arkitekter.

Relateret indhold