BAT: Branchen har stor arbejdskraftreserve

Byggebranchen mangler arbejdskraft, og især i visse dele af landet er der overhængende risiko for stigende lønpres.
På den korte bane kan man fra virksomhedernes side sikre en meget tæt kontakt til de enkelte forbunds a-kasser, så man kan få dem ud, der er ledige og måske mangler lidt kurser eller efteruddannelse, siger Gunde Odgaard. Arkivfoto.
På den korte bane kan man fra virksomhedernes side sikre en meget tæt kontakt til de enkelte forbunds a-kasser, så man kan få dem ud, der er ledige og måske mangler lidt kurser eller efteruddannelse, siger Gunde Odgaard. Arkivfoto.

Der tales meget om, at så må byggebranchen bare uddanne flere lærlinge, og det ville da også løse en del af problemet på længere sigt. Men ifølge sekretariatschef i BAT, Gunde Odgaard, er der en anden og mere nærliggende mulighed:

– Der er en stor arbejdskraftreserve i de omkring 150.000 uddannede byggearbejdere, der i dag er i andre brancher. Kunne vi trække bare et fåtal af dem tilbage i byggebranchen, ville de eksisterende arbejdskraftproblemer være løst, siger Gunde Odgaard til Dagens Byggeri.

Der er en stor arbejdskraftreserve i de omkring 150.000 uddannede byggearbejdere, der i dag er i andre brancher.

Sekretariatschef Gunde Odgaard BAT

Unormalt lave ledighedstal

Han erkender, at man fra BAT’s side længe har set ledighedstal, som er unormalt lave, og derfor kommer det ikke som en stor overraskelse, at der er begyndende mangel på arbejdskraft visse steder i landet:

– På den korte bane kan man fra virksomhedernes side sikre en meget tæt kontakt til de enkelte forbunds a-kasser, så man kan få dem ud, der er ledige og måske mangler lidt kurser eller efteruddannelse. Samtidig ved vi, at byggebranchen kun bruger omkring halvdelen af den arbejdskraft, vi uddanner. Det betyder, at vi har en kæmpestor arbejdskraftreserve gående i alle mulige andre brancher. Dem må virksomhederne forsøge at lokke tilbage, siger Gunde Odgaard.

Mangler perspektiv

Han forklarer, at der i dag er omkring 150.000 uddannede byggearbejdere i andre brancher, og skal nogle af dem tilbage til byggeriet, kræver det blandt andet at virksomhederne har et perspektiv på ansættelsesforholdet, der rækker længere end at gøre en opgave færdig.

– Der kan opstå stigende lønpres, men det er bare udtryk for, at markedet virker. Det er en del af konjunkturen. Det regulere sig selv, fordi byggebranchens lønninger svinger meget med konjunkturerne, så det er der ingen, der skal pive over. En anden mulighed, som flere og flere benytter sig af, er at importere eksempelvis østeuropæisk arbejdskraft. Omkring 15 procent af arbejdsstyrken i byggeriet er i dag udenlandsk arbejdskraft, siger Gunde Odgaard.

Især de små rammes

Han noterer samtidig, at der netop i disse år er sat mange store byggeopgaver i gang som eksempelvis metroen i København og bygningen af supersygehusene, og der kommer flere til – herunder Femerntunellen:

– Det er med til at støvsuge arbejdskraft. Det er typisk de mindre håndværksmestre, der mangler arbejdskraft, når de laver renoveringer og andre små opgaver. De konkurrerer med entreprenørerne på supersygehusene om arbejdskraften, slutter Gunde Odgaard.

Relateret indhold