Kontorer ombygges til boliger i København

Presset for at få flere boliger i København har betydet, at et stigende antal kontorlokaler bliver konverteret til boliger.
Kontorer ombygges jævnligt til boliger, som det blandt andet er tilfældet med denne ejendom i Aarhus. Arkivfoto.
Kontorer ombygges jævnligt til boliger, som det blandt andet er tilfældet med denne ejendom i Aarhus. Arkivfoto.

Administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen, siger til Dagens Byggeri, at Danmark er et af de lande i EU, som forholdsmæssigt har oplevet den største bevægelse fra land til by, og at befolkningen i Københavns Kommune forventes at vokse med 90.000 indbyggere frem mod 2025.

I samme periode forventes folketallet i Aarhus Kommune at stige med godt 40.000 personer til cirka 366.000 i år 2024, svarende til en stigning på 11,9 procent.

I stedet for at erhvervsejendomme står tomme, er det langt bedre, at de konverteres til boliger, hvor der er efterspørgsel i de store byer.

Adm. direktør Torben Christensen Ejendomsforeningen Danmark

De sidste nye tal fra Ejendomsforeningen Danmarks markedsstatistik viser, at den økonomiske tomgang for kontor ligger på 12,7 procent på landsplan, mens tomgangen for boliger er helt nede på tre procent.

Skal tænke sig om

– Ejendomsejere med ledige kontorkvadratmeter i storbyerne kan med fordel overveje at konvertere til bolig for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter bolig. Muligheden for at bygge nyt centralt i byen er ikke stor, men det er muligt at bygge om. Som ejendomsejer bør man dog altid overveje, om ejendommen er af en karakter, der gør, at den kan konverteres til bolig, og om den har det rette potentiale. Her er det blandt andet vigtigt at forhøre sig med kommunen, om ejendommen lever op til en række kommunale krav, siger Torben Christensen.

Krav fra kommunens side er blandt andet, at der skal være gode flugtveje i tilfælde af brand, og at der etableres køkken og bad i ejendommen.

Også omgivelserne spiller en rolle for kommunens vurdering. Der skal være et bestemt antal kvadratmeter udendørs friareal i forhold til det bebyggede areal. Det kan i eksempelvis centrum af København løses med tagterrasser.

– I stedet for at erhvervsejendomme står tomme, er det langt bedre, at de konverteres til boliger, hvor der er efterspørgsel i de store byer. Man får ikke nødvendigvis det samme i husleje for boliger som for erhvervslejemål, men det kan være en fornuftig forretning at konvertere kontorlejemål til boliger i stedet for at lade dem ligge ledige. Man vælger ofte kontorer, der måske ikke passer så godt ind i de koncepter, der i dag efterspørges af virksomhederne. Moderne kontorer skal være skal være åbne og energieffektive, og det er ikke altid, at det kan lade sig gøre at ombygge eksisterende kontorlejemål, så de opfylder disse kriterier. Det kan være eget nemmere at ombygge dem til boligformål, siger Torben Christensen.

Manuelt arbejde

Han peger også på, at det er en udvikling, der give arbejde til ikke mindst mange håndværkervirksomheder:

– Der er meget manuelt arbejde ved ombygninger af ejendomme fra kontorer til boliger. Det er jo ikke elementbyggeri men manuelt arbejde, siger den administrerende direktør for Ejendomsforeningen Danmark.

Han understreger dog, at der allerede er attraktivt at byge erhvervsejendomme i København, men at de altså skal leve op til nogle nye krav fra lejerne.

Samtidig noterer han, at der ikke er nogen form for huslejeregulering på hverken erhvervsejendomme eller totalrenoverede ejendomme.

Relateret indhold