Lokalt Håndværk er blevet en succes

Resultaterne af et fælles projekt mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, hvor man hjælper virksomheder i lokalområder, begynder nu at vise resultater.
12 virksomheder været gennem et forløb med 3f og Dansk Håndværk, hvor de får hjælp til at optimere virksomheden samtidigt med at medarbejderne inddrages for at styrke motivation og arbejdsglæde, fortæller Morten Frihagen fra Dansk Håndværk.
12 virksomheder været gennem et forløb med 3f og Dansk Håndværk, hvor de får hjælp til at optimere virksomheden samtidigt med at medarbejderne inddrages for at styrke motivation og arbejdsglæde, fortæller Morten Frihagen fra Dansk Håndværk.

Det er ikke så ofte, at fagbevægelsen og arbejdsgiverne kan finde sammen om projekter, der skal hjælpe mindre virksomheder med deres udvikling. Men det er ikke desto mindre, hvad der skete med projekt Lokalt Håndværk, der er et tilbud fra 3F og Dansk Håndværk om assistance fra en udviklingskonsulent, der gennem samtaler med ledelse og medarbejdere klarlægger årsagen til eventuelle problemer.

Nu har 12 virksomheder været gennem et forløb, hvor de får hjælp til at optimere virksomheden samtidigt med at medarbejderne inddrages for at styrke motivation og arbejdsglæde.

Vi har i høj grad lagt vægt på, at det skal passe til helt små virksomheder, fordi vi blandt andet ser det som en hjælp til firmaer i yderområderne, der i forvejen kan have svært ved at få opgaver nok.

Direktør Morten Frihagen Dansk Håndværk

– Der tages udgangspunkt i den enkelte virksomheds praktiske problemer. Vi oplever tit, at vore medlemmer ikke har tid eller ressourcer til at gå i gang med en udviklingsproces. Men det er nødvendigt hele tiden at udvikle virksomhederne og vurdere de processer, der kan gøre forretningen bedre, siger direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk til Dagens Byggeri.

Styr på kommunikation

Virksomhederne peger altså selv på de problemer, de føler er en udfordring, hvorefter de helt på deres egne præmisser får hjælp fra en udviklingskonsulent.

Eksempelvis følte ejeren i en ellers veldrevet håndværksvirksomhed med 15 ansatte, at det kneb med den interne kommunikation. Ting blev glemt, og var ikke altid respons på opgaver og arbejdsgange mellem ledelse, byggeleder og formænd. De problemer er nu løst med en udviklingsleders mellemkomst:

– Udfordringerne identificeres gennem dialog, og resultaterne har været gode med stærkt engagement i virksomhederne. Det bedste for os er, at virksomhederne selv kan se værdien af tilbuddet, der er koncentreret på en forholdsvis kort tidsperiode.

Uden teori

Projektet er meget jordnært. Konsulenten kommer ud i virksomheden, og det hele foregår på virksomhedens præmisser og uden teoretiske gennemgange:

– Vi har i høj grad lagt vægt på, at det skal passe til helt små virksomheder, fordi vi blandt andet ser det som en hjælp til firmaer i yderområderne, der i forvejen kan have svært ved at få opgaver nok. Virksomhederne kan stadigt melde sig til tilbuddet, og vi kan se, at de første virksomheder, der nu er færdige med forløbet, har været meget glade for den hjælp, de har fået. Der fokuseres nemlig både på virksomhedens ledelse og økonomi, samtidigt med at medarbejderne inddrages, så deres arbejdsvilkår forbedres, forklarer Morten Frihagen.

Tilbuddet fra Dansk Håndværk og 3F gælder løbende, så mens nogle har fået hjælp, er der andre, som endnu ikke er begyndt eller stadigt overvejer, om de vil melde sig til.

Det er næsten gratis at være med, idet projektet finansieres af Håndværkets Udviklingsfond.

Relateret indhold