Observatorium skifter fra olie til jordvarme

Omlægning til jordvarme vil i fremtiden både sikre Brorfelde Observatorium store økonomiske besparelser og et plus på klimakontoen.
Jordvarme kommer til at sænke Brorfelde Observatoriums varmerelaterede CO2-udledning med 54 procent. Foto: SEAS-NVE.
Jordvarme kommer til at sænke Brorfelde Observatoriums varmerelaterede CO2-udledning med 54 procent. Foto: SEAS-NVE.

Besparelser på 40 procent på driftsomkostninger og en reducering på 54 procent på den varmerelaterede CO2-udledning bliver de konkrete resultater af Brorfelde Observatoriums udskiftning af olie- til jordopvarmning. Det kommer til at løbe op i en årlig besparelse på 100.000 kroner.

Førstevalget lå ellers oprindeligt på udskiftning til et træpillefyr, men på grund af den totalfredede bygning, kunne det ikke lade sig gøre i praksis.

Varmeanlægget står i en kælder, hvor der ikke er plads til opbevaring af træpiller, og på grund af fredning må der ikke opføres en silo udenfor.

Energirådgiver Kristian Leinum SEAS-NVE

– Varmeanlægget står i en kælder, hvor der ikke er plads til opbevaring af træpiller, og på grund af fredning må der ikke opføres en silo udenfor. Et træpillefyr skal også tilses ofte, og det har observatoriet ikke fast teknisk personale til, fortæller Kristian Leinum, energirådgiver og specialist i vedvarende energi i SEAS-NVE, der stod for omlægningen, i en pressemeddelelse.

Jordvarme ikke i strid med fredning

På grund af den totalfredede bygning var det vigtigt, at valget faldt på en løsning, der kunne accepteres af Fredningsnævnet. Jordvarme var derfor ideel, fordi den 3,6 kilometer lange jordslange ikke ville kunne ses, når den blev gravet ned ved siden af observatoriet.

Leder af Brorfelde Observatorium Julie Bouchet er sikker på, at jordvarmeløsningen er den, der passer bedst sammen med observatoriets profil.

– Da observatoriet både har astronomi, geologi og natur som videnskabelige temaer, synes vi også, det er meget velvalgt, at vi henter vores varme fra undergrunden omkring observatoriet, fortæller Julie Bouchet i pressemeddelelsen.

Udover at jordvarmeanlægget ikke kræver lige så meget vedligehold, giver det også mindre varmetab end de tidligere oliekedler. Det skyldes, at varmepumper arbejder med en lavere fremløbstemperatur end oliekedler, når varmen føres ud til de forskellige bygninger, som observatoriet består af. Derudover lukkes der i sommermånederne for cirkulationen. I alt udgør varmetabet nu kun 16 procent mod de tidligere 35 procent af det samlede varmeforbrug.

Brorfelde Observatorium er støttet af Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden.

Relateret indhold