Chicago har fået øjnene op for dansk vandteknologi

Danske spildevandsvirksomheder oplever en stigende interesse fra amerikanske aktører i vandindustrien.
En amerikansk delegation har været i Danmark for at kigge på danske spildevandsanlæg og dansk vandteknologi. Foto: Colourbox.
En amerikansk delegation har været i Danmark for at kigge på danske spildevandsanlæg og dansk vandteknologi. Foto: Colourbox.

Fakta

  • – Flemming Møller er ansat som projektleder for Aarhus Vand i Chicago hos Eksportrådet, som er en del af Udenrigsministeriet.
  • – Salgsalliancen under Water Technology Alliance (WTA) består af virksomhederne DHI, Nissen, Landia, Danfoss og AVK og bidrager til finansieringen af Aarhus Vands medarbejder, sammen med Eksportrådet og Naturstyrelsen.
  • – Målet er at skabe nye forretningsmuligheder for danske vandvirksomheder i USA og dermed flere danske jobs inden for vandteknologi, der forudses at være det nye vindeventyr.
  • – Fra 2010 til 2013 steg den danske eksport af vandteknologi fra 13,3 milliarder til 15,1 milliarder kroner, og samtidig blev der skabt 700 nye job.

Generalkonsulatet i Chicago har haft en delegation med til Danmark for at kigge på danske spildevandsløsninger.

Spildevandsanlæg over hele Danmark oplever i stigende grad en efterspørgsel fra hele verden på viden og know-how på området for vandteknologi. Særligt har USA fået øjnene op for dansk ekspertise, når det kommer til erfaringer med oversvømmelser, vandspild og behandling af spildevand.

I Danmark har vi den rette viden og ekspertise til at hjælpe den amerikanske vandindustri med at effektivisere deres løsninger.

Projektleder Flemming Møller Generalkonsulatet i Chicago

Senest har en amerikansk delegation ledet af Flemming Bomholt Møller fra generalkonsulatet i Chicago været på besøg hos Marselisborg, Egå og Åby spildevandsanlæg for se på, hvordan Danmark har klaret nogle af de udfordringer, som man nu kæmper med i USA. Bag delegationsbesøget står virksomhedssamarbejdet Water Technology Alliance (WTA), der består af virksomhederne DHI, Nissen, Landia, Danfoss og AVK. Århus Vand faciliterede besøget.

Producerer mere end forbruges

Spildevandsanlæggene er helt fremme, når det gælder teknologisk snilde og fremsynethed. Hos Marselisborg har man opnået en fremgang fra at være energiforbrugende til nu at være 140 procent energineutral, dvs. der produceres mere energi, end der forbruges på spildevandsrensning.

Også hos Egå er man meget progressive inden for teknologisk udvikling. Egå afprøver nye metoder og vandteknologiske løsninger, der er helt unikke. Danmark ligger i front, når det kommer til udvikling af effektive løsninger inden for vandteknologi, og det er noget, der efterspørges i USA.

– I Danmark har vi den rette viden og ekspertise til at hjælpe den amerikanske vandindustri med at effektivisere deres løsninger. Siden 2006 er eksporten af vandteknologi til USA næsten fordoblet, og det viser, at vores viden er efterspurgt. Dog er der stadig et kæmpe potentiale på det amerikanske marked, som endnu er uudnyttet, og som kan være med til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark, siger Flemming Møller, projektleder på generalkonsulatet i Chicago.

Indtil videre har turen til Danmark med delegationen fra Chicago vist sig at være en succes. De deltagende vandvirksomheder har udtrykt begejstring over de danske løsninger, og flere af dem har allerede købt danske produkter. Samtidig ses der nu på mulighederne for at udvide samarbejdet på flere områder med tiltag såsom forundersøgelser på anlæg og implementering af anbefalede løsninger samt muligheden for at igangsætte et nyt fyrtårnsprojekt.

Relateret indhold