Håndværksrådet: EU gør grin med voksne mennesker

En ny standardformular, som alle virksomheder, der ønsker at byde på offentlige udbud, skal udfylde, har udløst et ramaskrig i erhvervslivet.
Erhvervspolitisk chef hos Håndværksrådet, Frank Korsholm, mener, at en ny standardformular nærmest er absurd. Pressefoto.
Erhvervspolitisk chef hos Håndværksrådet, Frank Korsholm, mener, at en ny standardformular nærmest er absurd. Pressefoto.

Hvis politikere og embedsmænd i EU har svært ved at forstå, hvorfor der i både befolkninger og erhvervsliv er en udbredt skepsis over for bureaukratiet i Bruxelles, så behøver de blot at se på den nye udbudsformular, som erhvervspolitisk chef i Håndværksrådet, Frank Korsholm, meget lidt diplomatisk kalder for et administrativt monstrum.

Han henviser til, at virksomheder blandt andet skal oplyse, om de er dømt for terror, menneskehandel og hvidvaskning, hvis de vel at mærke vil have en chance for at blive prækvalificeret til kommunale udbud.

Mange af rubrikkerne er så indviklede, at ikke engang vejledningen til at udfylde hovedskemaet er til at forstå.

Erhvervspolitisk chef Frank Korsholm Håndværksrådet

Kæmpe tilbageskridt

Frank Korsholm peger på, at den danske regering de seneste år har forsøgt at lette erhvervslivets administrative bøvl, og han kalder den nye ESPD-formular et kæmpe tilbageskridt i den proces.

Ifølge Frank Korsholm må mange virksomheder hente hjælp fra advokater og andre rådgivere, og det betyder, at deres omkostninger ved at byde på offentlige opgaver bliver tårnhøje:

– Det er at gøre grin med voksne mennesker. Mange af rubrikkerne er så indviklede, at ikke engang vejledningen til at udfylde hovedskemaet er til at forstå, siger Frank Korsholm:

Den nye formular er en følge af den nye Udbudslov, som trådte i kraft fra årsskiftet. Frank Korsholm understreger over for Dagens Byggeri, at det ikke er selve udbudsloven, der er noget galt med:

Absurd

– Men denne formular er absurd. Derfor vil vi bede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, som er ansvarlig for udbudsområdet, om at løfte sagen op på et EU-politisk niveau. Det er ikke helt let, men danske virksomheder er næppe de eneste, der oplever dette problem, siger Frank Korsholm.

Han kan godt se fornuften i at standardisere visse ting, når der er regler, som gælder i hele EU:

– Men det betyder ikke, at det hele skal være så indviklet, slutter Frank Korsholm.

Relateret indhold