Kommunerne frygter klager ved udbudsnævn

Der er mange muligheder i Udbudsloven for at tage hensyn til små og mellemstore virksomheder.
Der er mange muligheder i Udbudsloven for at tage hensyn til små og mellemstore virksomheder. Man er ikke forpligtet, men man kan i realiteten altid få de mindre virksomheder med, siger Martin Stæhr.
Der er mange muligheder i Udbudsloven for at tage hensyn til små og mellemstore virksomheder. Man er ikke forpligtet, men man kan i realiteten altid få de mindre virksomheder med, siger Martin Stæhr.

Ejeren af Udbudsjura.dk, Martin Stæhr, var i forbindelse med den store byggekonference i Odense indbudt til at komme med et indlæg om ‘Planlægning og organisering af offentlige byggeopgaver’. Herunder hvordan man får små/mindre håndværksvirksomheder med i udbuddene.

Martin Stæhr siger til Dagens Byggeri, at der er en tendens til, at kommunerne er konservative i deres krav ved udbudsprocesser:

Man skærper konkurrencen for de store, når de ved, at der er andre end de traditionelle spillere inde i billedet.

Martin Stæhr Udbudsjura.dk

– Man har fokuseret på sikre kort. De virksomheder, man kender, som har gode referencer og en solid økonomi. Men der er mange muligheder i Udbudsloven for at tage hensyn til små og mellemstore virksomheder. Man er ikke forpligtet, men man kan i realiteten altid få de mindre virksomheder med, siger Martin Stæhr til Dagens Byggeri.

Skærper konkurrencen

Han understreger, at fordelen ved at strikke udbud sammen, så de mindre virksomheder kan deltage, er, at der kan skabes mere interessante konkurrencer:

– Man skærper konkurrencen for de store, når de ved, at der er andre end de traditionelle spillere inde i billedet. Der kommer virksomheder med specialistkompetencer på banen. Det kan godt være, at de ikke er store, men de kan bringe nytænkning ind i processen. Der er en tendens til at foretage sig det sikre, fordi man er bange for klager ved Klagenævnet for Udbud. Samtidig har man måske ikke i tilstrækkelig grad afdækket markedet og kan være bange for konkurser. Det går ud over smv’erne, sige Martin Stæhr videre.

Relateret indhold