Mørklægning af kommunale milliardforretninger

Dansk Byggeri undrer sig over en detalje i den ny revisionslov, som fjerner nysgerrige øjne fra de fælleskommunale §60-selskaber.
Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, argumenterer for fuld offentlig indsigt i §60-selskaber. Foto: Ricky John Molloy.
Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, argumenterer for fuld offentlig indsigt i §60-selskaber. Foto: Ricky John Molloy.

Den 19. maj blev §60-selskaberne yderligere mørklagt. Da blev lovforslag L146 vedtaget, som betyder, at §60-selskaberne nu fjernes fra listen over selskaber med særlig offentlig interesse. Det betyder så også, at regnskabskravene er blevet slækket. Det bekymrer Dansk Byggeri, som vurderer at det derfor bliver vanskeligt for offentligheden at få indblik i, hvad der foregår i selskaberne – alt imens den kommunale erhvervsaktivitet vokser.

– Kommunerne klager over økonomien. I den sammenhæng er det interessant at tænke på, at mange kommuner faktisk driver milliardselskaber. Det er heller ikke nemt at vide, da selskaberne er mørkelagte, så hvorvidt, der med få justeringer i selskaberne kan hentes millioner til kommunal velfærd, er uvist, fortæller Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Kommunerne klager over økonomien. I den sammenhæng er det interessant at tænke på, at mange kommuner faktisk driver milliardselskaber. Det er heller ikke nemt at vide, da selskaberne er mørkelagte.

Torben Liborius erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri

Gennemsigtighed

Det handler om den praksis, hvor kommuner opretter et I/S, hvori de placerer alle pligter og rettigheder for en given opgave. Det vil ofte være økonomisk tunge opgaver som affald, energi, spildevand og transport, der gemmer sig bag §60-selskaberne. Der er altså tale om samarbejde om store opgaver, som Dansk Byggeri grundlæggende betegner som fornuftigt.

– Det er dog offentlige selskaber, og derfor mener vi i Dansk Byggeri, at der skal være fuld gennemsigtighed, da selskaberne forvaltes med milliarder af skatteydernes penge i ryggen, siger Torben Liborius.

Åbenheden omkring de kommunale §60-selskaber bliver ifølge Dansk Byggeri hele tiden indsnævret. Tidligere har §60-selskabere været forpligtet til at levere en årlig redegørelse til Folketingets Erhvervs- og Vækstudvalg, som gav offentligheden indblik i omsætningen og udviklingen blandt selskaberne. Denne fornuftige og betryggende indsigt i offentlige selskabers virksomhed blev fjernet med en lovændring i 2015.

– Vi mener, at der er behov for at gå den anden vej. §60-selskaberne skal være omfattet af fuld offentlig indsigt i økonomien. Det er vigtigt, at der kommer gennemsigtighed om, hvordan borgernes penge forvaltes af kommunerne – og hvad kommunerne står økonomisk på mål for.

Det vil ifølge Torben Liborius samtidig give indblik i, hvor stort et besparelsespotentiale der eventuelt kan indkasseres ved at sende opgaverne i udbud.

– Ikke mindst de kommunale politikere må da have et ønske om at opnå indsigt i, hvad der er af muligheder for at øge det økonomiske råderum til finansiering af de kommunale kerneopgaver indenfor service og velfærd, siger Torben Liborius.

Relateret indhold