Forskelsbehandling er ikke forskelsbehandling

Håndhævelsesdirektiv beskytter ikke alle udstationerede arbejdere. Det kan kun bruges, hvis de reelt er i en dansk fagforening og vinder i Arbejdsretten.
Enhedslisten vil stemme for forslaget, men regner ikke med, at Håndhævelsesdirektivet vil modvirke social dumping i Danmark. Foto: Colourbox.
Enhedslisten vil stemme for forslaget, men regner ikke med, at Håndhævelsesdirektivet vil modvirke social dumping i Danmark. Foto: Colourbox.

Alle arbejdsgivere og udstationerende virksomheder skal betale til en ny fond, der skal sikre udstationerede arbejdere i Danmark deres eventuelle tilgodehavender.

Men når det kommer til, hvem der er berettiget til at søge penge i fonden, gælder det kun for medarbejdere, der er overenskomstdækkede og har fået stadfæstet deres krav i Arbejdsretten.

Regeringens forslag svækker fagbevægelsens muligheder i en situation, hvor en medarbejder er medlem af en dansk fagforening i håb om at få varetaget sine vilkår.

Finn Sørensen Beskæftigelsesordfører, Enhedslisten

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen til Enhedslistens Finn Sørensen, som mener, at der er tale om forskelsbehandling.

Ministeren peger på, at EU’s håndhævelsesdirektiv giver de enkelte lande mulighed for i stedet for eksempelvis kædeansvar at træffe andre passende håndhævelsesforanstaltninger for at imødegå svig og misbrug i situationer, hvor arbejdstagerne har vanskeligheder med at få respekteret deres rettigheder.

Ikke relevant

– Det vurderes således at være i overensstemmelse med EU-retten og håndhævelsesdirektivet, at fonden dækker løn, der baserer sig på værtslandets lovgivning eller overenskomst, skriver ministeren og peger på, at fonden dækker de løntilgodehavender, der er fastslået fagretligt på baggrund af en kollektiv overenskomst:

– Det er dermed heller ikke relevant at tale om forskelsbehandling, konkluderer Jørn Neergaard Larsen, der understreger, at forslaget indeholder et incitament for de udstationerede lønmodtagere til at efterspørge overenskomstdækning, når de udstationeres til Danmark, mens det modsatte ville være tilfældet, hvis fonden skulle dække krav fastslået civilretligt på baggrund af individuelle lønaftaler.

Ændringsforslag

Finn Sørensen siger til Dagens Byggeri, at Enhedslisten har stillet et ændringsforslag, så fonden også skal udbetale erstatning for krav, der er baseret på det civile retssystem.

– Regeringens forslag svækker fagbevægelsens muligheder i en situation, hvor en medarbejder er medlem af en dansk fagforening i håb om at få varetaget sine vilkår. Men er der ikke overenskomst med den pågældende virksomhed, kan fagforeningen ikke køre sagen over for en civil domstol, siger Finn Sørensen, der ikke tror, at Håndhævelsesdirektivet reelt vil modvirke social dumping i Danmark.

Stemmer ja

Alligevel vil Enhedslisten stemme ja ved forslagets endelige behandling.

– Enhedslisten støtter forslaget, hvis det kan hjælpe nogle få hundrede arbejdere med at få deres tilgodehavender. Forslaget er konstrueret, så man har en undskyldning for ikke at støtte Enhedslistens og store dele af fagbevægelsens krav om et rigtigt kædeansvar. Det er noget, der virker. Det nuværende forslag vil kun give en mikroskopisk forbedring, slutter Finn Sørensen.

Relateret indhold