Hver tredje erhvervsskole tester elever for narko

Afgivelse af urinprøver for at teste for påvirkning af narkotiske stoffer finder sted dagligt på flere erhvervsskoler.
En tredjedel af adspurgte erhvervsskoler forbeholder sig ret til at teste elever for narkotiske stoffer med en urinprøve. Foto: Colourbox.
En tredjedel af adspurgte erhvervsskoler forbeholder sig ret til at teste elever for narkotiske stoffer med en urinprøve. Foto: Colourbox.

Elever på danske erhvervsskoler bliver i høj grad testet for narkotiske stoffer. På mange skoler er testen reelt en del af dagligdagen. Det sker ganske enkelt for undgå, at eleverne er påvirkede af stoffer i blodet, når de skal betjene maskiner og redskaber. Det skriver politiken.dk.

Avisen har gennemgået 73 erhvervsskolers ordensreglement, og af dem anvendte 25 skoler tests.

Vi kan ikke have elever, der er påvirket af stoffer, og slet ikke på uddannelser, hvor de er omkring kørende maskiner, der kan være farlige at omgås.

Peter Amstrup formand for Erhvervsskolernes ledere

– Vi tester, fordi et stofforbrug i det omfang, vi sommetider oplever, nedsætter elevernes chancer for at gennemføre studiet. Vi kan ikke have elever, der er påvirket af stoffer, og slet ikke på uddannelser, hvor de er omkring kørende maskiner, der kan være farlige at omgås, forklarer Peter Amstrup, formand for Erhvervsskolernes ledere til sitet.

En positiv test kan afstedkomme en bortvisning fra skolen, men oftest er første skridt at hjemsende eleven og kontakte vedkommendes forældre for at arrangere rådgivning og et behandlingsforløb.

Over grænsen

Kun hvis et eventuelt misbrug fortsætter, risikerer eleverne at blive smidt ud af skolen. Men uanset følgerne ved en positiv test er det ifølge Erhvervsskolernes Elevorganisation langt over grænsen, når skolerne tester elever personligt.

– Vi synes, det er et skørt koncept. Især med stikprøvetests. Det er da dybt intimiderende på den måde at blive mistænkeliggjort og skulle ud og pisse i en kop. Det er noget, man gør hos politiet eller hos lægen, siger formand Morten Egede til politiken.dk

Peter Amstrup mener dog, at det er en fair løsning at teste eleverne.

– Jeg har svært ved at se forskel på, at politiet må stoppe sagesløse bilister, og så på det, vi tillader os at gøre. Det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvor meget det offentlige må blande sig i folks privatliv, men når du er et offentligt sted med nogle krav og retningslinjer, så synes jeg, man som skole skal have ret til det, siger han til politiken.dk.

Relateret indhold