Nyt nedbrydeligt byggesystem overrasker og vinder særpris

Ved overrækkelsen af Den Lyse Idé 2022 blev også et nyt produkt af 100 % biologisk nedbrydelige materialer til fundament-, gulv-, væg- og loftkonstruktion i byggeri af enfamilieshuse hædret.
Prisvinder Luca Piccirilli sammen med bestyrelsesformand i Otto Mønsteds Fond, Nis Alstrup, vinder af runner-up pris Jannike Borg og prisvinder Ahmed Ammar. Foto: Otto Mønsteds Fond.
Prisvinder Luca Piccirilli sammen med bestyrelsesformand i Otto Mønsteds Fond, Nis Alstrup, vinder af runner-up pris Jannike Borg og prisvinder Ahmed Ammar. Foto: Otto Mønsteds Fond.

For fjerde år i træk er nogle af landets talentfulde entreprenører blevet hædret med prisen Den Lyse Idé, som Otto Mønsteds Fond står bag.

Årets vindere, Luca Piccirilli og Ahmed Ammar, modtog økonomisk starthjælp på i alt 500.000 kr. til udviklingen af deres innovative idéer, der henholdsvis sætter turbo på udviklingen af brint som brændstof, mens en LED-driver er både mere effektiv og har flere anvendelsesmuligheder.

Men prisuddelingen bød også på andre vindere.

For da juryen så Jannike Borgs bud på et cirkulært byggesystem, var de ikke i tvivl om, at Otto Mønsteds Fond i år – og for første gang – også skulle give en runner-up pris på 100.000 kr.

– Anerkendelsen i sig selv er helt fantastisk. Jeg troede, at jeg skulle komme til prisuddelingen og måske have et håndtryk, for jeg anede ikke, hvad der ville komme til at ske. Dét at gå hjem med en check på 100.000 kr. – det havde jeg ikke regnet med, siger Jannike Borg, der studerer til civilingeniør (cand. polyt.) i Teknologibaseret Forretningsudvikling ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi på Aarhus Universitet.

Sammen med sin far, tømrer Finn Borg, har de udviklet og patenteret byggestrukturen Global Nature Element (GNE).

Inspireret af den omgivende natur under forandring

Produktet er en nyudviklet biogen byggestruktur, der kan anvendes til fundament-, gulv-, væg- og loftkonstruktion i byggeri af enfamilieshuse. Det er udviklet som et samlet koncept under navnet Acera-system i virksomheden Acera.

Alle dele af systemet er fremstillet af 100 % biologisk nedbrydelige materialer. GNE er samtidig kuldebrosminimerende og bidrager til mindre energiforbrug og en CO2-reduktion på op til 70 % sammenlignet med gængse byggemetoder og materialer.

I kraft af materialestrukturen giver systemet også mulighed for at bygge diffusionsåbne boliger, der reducerer gener ved tørt indeklima.

– Jeg er vokset op ved vandkanten, omgivet af naturen, og har kunnet mærke, hvordan det hele har forandret sig gennem de 18 år, jeg boede det samme sted. Jeg har haft interesse for naturen hele mit liv og den etik, der udspringer af at være tæt på og en del af naturen, har jeg har fået med fra barnsben, siger Jannike Borg, der skal bruge præmiepengene til at bygge det første Acera-hus.

Partnerskaber med håndværkere, leverandører og projekterende

Forretningsmodellen for Acera-virksomheden er netværksbaseret opbygget som partnerskaber med lokale håndværkere, mindre og mellemstore leverandører af materialer og komponenter samt projekterende arkitekter og konstruktører.

Som en del af den nationale strategi for bæredygtigt byggeri skal alt nybyggeri fra 2023 ledsages af en Livs Cyklus Analyse, der beskriver miljøpåvirkningen af det byggeri, der ønskes opført.

Ved at oplære og certificere Acera-partnerne i byggeri med Acera-systemet bliver partnerne i højere grad i stand til at konkurrere på samme markedsvilkår som de store typehusudbydere.

Relateret indhold