Fælles kriterier for indeklimamærkning

Flere frivillige mærkningsordninger harmoniserer nu kriterierne og gør mærkningen mere gennemsigtig.
Nye fælleskriterier for indeklimamærkning vil gøre det lettere at vælge byggematerialer med lav afgasning, hvilket giver et bedre indeklima. Pressefoto.
Nye fælleskriterier for indeklimamærkning vil gøre det lettere at vælge byggematerialer med lav afgasning, hvilket giver et bedre indeklima. Pressefoto.

Dansk Indeklima Mærkning (DIM)

  • Dansk Indeklima Mærkning er en frivillig mærkningsordning for byggevarer og produkters påvirkning af indeklimaet. Mærkningsordningen har eksisteret siden 1995 med det formål at dokumentere produkters påvirkning af indeklimaet, bidrage til udvikling af indeklimavenlige produkter, understøtte valg af indeklimavenlige produkter og bidrage til et generelt bedre indeklima. DIM-sekretariatet ligger hos Teknologisk Institut og varetager den daglige drift af mærkningsordningen og tilbyder også rådgivning og foredrag om valg af indeklimavenlige produkter.

Vil man undgå at anvende materialer med for høj afgasning, er det vigtigt at holde øje med, hvordan byggematerialerne er mærket. For at gøre det nemmere er der oprettet mærkningsordninger for byggevarer og produkter i forskellige lande i EU, herunder Dansk Indeklima Mærkning, som er en frivillig mærkningsordning med base i Danmark. Ifølge Teknologisk Institut er det dog ikke helt så enkelt, som det lyder.

– Som det er i dag, er der forskellige frivillige mærkningsordninger i EU-medlemslandene, og de benytter forskellige prøvningsmetoder og har ikke de samme vurderingskriterier. Det betyder, at mærkningsordningernes krav til afgasning fra materialer varierer fra land til land, hvilket gør det ekstra omkostningstungt for producenter og leverandører, hvis de ønsker at have en mærkning i hvert af de europæiske lande, de sælger deres produkter i. De forskellige mærkningsordninger er samtidig en udfordring for brugerne, som kan have svært ved at finde ud af, hvilke produkter de skal vælge, fordi de ikke kan gennemskue de mange forskellige mærkningsordninger, siger indeklimaekspert Thomas Witterseh fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Som det er i dag, er der forskellige frivillige mærkningsordninger i EU-medlemslandene.

Thomas Witterseh Indeklimaekspert, Teknologisk Institut

Klar i år

For at skaffe gennemsigtighed har en ekspertgruppe koordineret af EU Kommissionens Joint Research Centre udviklet et forslag til fælles kriterier for indeklimamærkning. Sekretariatet i Dansk Indeklima Mærkning har deltaget i ekspertgruppen, og Dansk Indeklima Mærkning vil nu tilslutte sig de nye kriterier. Ved harmonisering har producenter og leverandører færre omkostninger, og der vil opnås større kendskab til mærkede produkter. Dermed bliver det også lettere for brugerne at vælge materialer med lav afgasning.

Dansk Indeklima Mærkning er ved at revidere kriterierne, så de svarer til ekspertgruppens forslag, og Thomas Witterseh forventer, at de nye kriterier vil kunne tages i brug i midten af 2016.

Relateret indhold