At facaden er et kritisk bygningselement, er der kommet ekstra stor opmærksomhed på de senere år. Senest med skandalen om de magnesiumholdige vindspærreplader – MgO-plader – som kunne opsuge fugt fra luften, hvilket dannede skimmelvækst, trænedbrydning, misfarvninger og korrosion på metaldele – eksempelvis skruer, beslag og stålskelet – når vandet opfugter de bagvedliggende konstruktioner.
– Desværre skal der ofte dårlige oplevelser til for at give branchen et wake-up call. Der er betalt nogle dyre lærepenge. Som leverandør til branchen skal vi derfor være tilfredse med, at der er skabt et øget fokus på sammenhængen mellem kvalitet og pris, siger Flemming Adolfsen, salgsdirektør i Icopal A/S.
Desværre skal der ofte dårlige oplevelser til for at give branchen et wake-up call. Der er betalt nogle dyre lærepenge. Som leverandør til branchen skal vi derfor være tilfredse med, at der er skabt et øget fokus på sammenhængen mellem kvalitet og pris.
Flemming Adolfsen salgsdirektør i Icopal A/S.
Fugt skal håndteres
Virksomheden benyttede Byggeri ’16 til at bygge videre på virksomhedens mangeårige erfaringer med membraner til klimaskærmen og lancerede to helt nye vindspærrer i form af Windy Prima og Windy Facade.
– Man kan generelt sige om vindspærrer, at de monteres på den udvendige side af isoleringen for at undgå luftstrømning i isoleringsmaterialet, som forringer isoleringsevnen. Det er samtidig afgørende, at en vindspærre er så diffusionsåben som muligt. Selvom man placerer en diffusionstæt dampspærre på den indvendige side af isoleringen, kan det ikke undgås, at der via mindre utætheder trænger fugtig indeluft ud i konstruktionen. For at undgå råd og svamp skal fugten kunne transporteres gennem vindspærren, forklarer Jacob Friderichsen, produktchef i Icopal.
Ændrede vejrforhold
Windy Prima og Windy Facade er udviklet til at kunne modstå selv de mest barske vejrforhold.
– Vi lever i en tid med klimaforandringer, hvor vejret ændrer karakter. Vi oplever flere tilfælde af voldsom regn, blæst og fygesne, men også perioder med kraftigere sol, end vi har været vant til. Det er baggrunden for, at vi har udviklet de to nye vindspærrer, siger Jacob Friderichsen.
Ifølge produktchefen er Windy Prima specialdesignet til det nordiske klima. Den består af en membran i vandtæthedsklasse W1 for vindspærrer. Samtidig er den meget diffusionsåben. Windy Facade har samme kvaliteter som Windy Prima, men derudover også en ekstra feature.
– Byggerier med åben facadebeklædning vinder hastigt frem, fordi de foretrækkes af mange arkitekter. Men når brædderne er adskilte, trænger solens uv-lys ind på vindspærren – og det er Windy Facade designet til at modstå, siger Jacob Friderichsen.
Både Windy Prima og Windy Facade kan leveres i brede ruller svarende til en etagehøjde, hvilket betyder, at man undgår samlinger og kan gennemføre monteringen hurtigere.