En potentiel skandalesag udspiller sig lige nu i forbindelse med udbuddet af Akuthuset ved Nyt Hospital Bispebjerg. Forud for at konsortiet KHR, WHR og Arup vandt konkurrencen om akuthuset, havde tre af de fire rådgivere taget afstand fra den numeriske evaluering, der lå til grund for valget af KHR-teamet som vinder af konkurrencen. Det skriver Jyllands-Posten, der har søgt aktindsigt i en igangværende klagesag i Klagenævnet for Udbud rejst af C.F. Møller, som også deltog i konkurrencen.
Ifølge Jyllands-Posten var projektets fire rådgivere – tre danske og en tysk – den 8. juli 2015 enige om, at C.F. Møllers forslag var det klart bedste. Det var hospitalets vicedirektør Claes Brylle Hallqvist og byggechef Vagn Risby Mortensen imidlertid ikke enige i og lavede sammen med den tyske rådgiver, Drees & Sommer, en numerisk evaluering, der målte længder, bredder og højder i projekterne. Denne evaluering gjorde KHR-konsortiet til vinder af konkurrencen. C.F. Møller mener, at den numeriske evaluering i strid med reglerne er lagt til grund for valget af KHR-konsortiet og har derfor klaget over tildelingen.
Det er utroligt graverende, at tre af fire rådgivere har sagt, at de ikke kan stå inde for den vurdering, som vi træffer vores beslutning på.
Charlotte Fischer (R) Medlem af forretningsudvalget, Region Hovedstaden
Forargede politikere
Sagen vækker stor overraskelse hos Region Hovedstaden.
– Hvis vi som politikere skal stå til ansvar for det her projekt, og tre af fire rådgivere har taget afstand fra grundlaget for udpegningen af vinderen, burde vi have haft en redegørelse om det. Det er utroligt graverende, at tre af fire rådgivere har sagt, at de ikke kan stå inde for den vurdering, som vi træffer vores beslutning på, siger det radikale medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, der beskriver forløbet som særdeles foruroligende.
Hendes kollega i forretningsudvalget Henrik Thorup fra Dansk Folkerparti er enig.
– De kan jo ikke alle sammen være forkert på den. Der er jo et eller andet, der ikke hænger sammen, siger han.
Begge politikere kræver nu en redegørelse af forløbet i sagen.
Direktion afviser
Direktionen på Bispebjerg og Frederiksberg hospital står fast på, at den rette vinder er valgt og går i en pressemeddelelse i rette med anklagerne.
– Jyllands-Posten problematiserer, at vi var fagligt uenige med vores rådgivere, og det var vi også. Men jeg synes, det er en meget ensidig fremstilling. Jyllands-Posten gør sig ikke den ulejlighed at undersøge, om der var urent trav eller en særlig præference for C.F. Møller-projektet hos nogle af de andre medvirkende i evalueringen. Vi ved for eksempel, at dele af evalueringsrapporten er blevet lækket til C.F. Møller, inden resultatet blev offentliggjort, da deres advokat kontaktede os om dette, siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der er overordnet ansvarlig for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
Samtidig hæfter hospitalet sig ved, at C.F. Møllers projekt bevægede sig længere og længere væk fra lokalplanen, hvorimod KHR-projektet holdt sig meget tæt på lokalplanen.
Klagenævnet for Udbud har behandlet første del af C.F. Møllers klage, som gik på, at hele konkurrencen burde gå om. Det har Klagenævnet afvist. Nu ser hospitalsdirektør Janne Elsborg frem til at få en uvildig gennemgang af processen omkring konkurrencen:
– Hvis det viser sig, at vi har lavet en fejl i processen, så må vi beklage den. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi endte med den rette vinder. Vi mener, at vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at behandle forslagene lige og har lavet en gennemsigtig proces. C.F. Møller har taget en chance ved at udvikle et projekt, der ikke følger lokalplanen. Vi har valgt et projekt, der både er meget tæt på lokalplanen og giver os nogle fantastiske rammer at drive hospital i, siger hun.