Enig blå blok vil skrotte billig bolig-loven

Blå blok står sammen om at sløjfe den tidligere SR-regerings krav om almene boliger fra planloven. Hvis det sker, vil kommuner ikke længere kunne kræve 25 procent almene boliger i privat boligbyggeri.
Københavns Kommune har gjort brug af billig bolig-loven i blandt andet Nordhavn. Står det til blå blok, bliver loven nu skrottet. Foto: Colourbox.
Københavns Kommune har gjort brug af billig bolig-loven i blandt andet Nordhavn. Står det til blå blok, bliver loven nu skrottet. Foto: Colourbox.

På Christiansborg forhandles der lige nu om planloven, og står det til blå blok, skal kommunernes mulighed for at kunne kræve alment boligbyggeri i private boligprojekter sløjfes. Det var den tidligere SR-regering, der indføjede muligheden i planloven med det sigte at give kommunerne mulighed for at sikre en bred befolkningssammensætning i blandt andet de mange nye boligkvarterer, der er under opførelse i København. Det skriver Business.dk.

Hos Liberal Alliance mener erhvervsordfører Joachim B. Olsen ikke, at kommunerne skal blande sig i private investeringer.

Hvis regeringen og Dansk Folkeparti som varslet afskaffer 25 procentkravet i planloven, så bliver København et rent VIP-projekt.

Frank Jensen Overborgmester, Københavns Kommune

– Hvis man er privat bygherre, og man har noget grund, som man gerne vil udvikle, skal der ikke komme en kommune og sige, hvad du skal bruge 25 procent af grunden til, siger han.

Samme toner lyder fra Dank Folkeparti, men hos Socialdemokraterne vil man ikke indgå en aftale om planloven, hvis kommunernes mulighed for at skabe sammensatte bykvarterer sløjfes.

– Vi tror, det er bedst for byerne, at man er i stand til at sikre bare nogenlunde blandede kvarterer og ikke få millionær-enklaver, som der meget vel kan komme, hvis ikke man har muligheder for kræve, at hver fjerde bolig er en almen bolig, siger Morten Bødskov, der repræsenterer Socialdemokraterne i forhandlingerne om planloven.

Et VIP-projekt

Forhandlingerne om planloven sker i en tid, hvor tendensen ifølge boligøkonom ved Syddansk Universitet Morten Skak er, at København bliver mere eksklusiv og mindre tilgængelig for folk med almindelige indkomster, og den tendens frygter man i København.

– Hvis regeringen og Dansk Folkeparti som varslet afskaffer 25 procentkravet i planloven, har vi ingen muligheder for at sikre boliger i København, som almindelige indkomster kan betale – så bliver København et rent VIP-projekt. Og det vil i mine øjne være meget sørgeligt, siger overborgmester Frank Jensen.

Ifølge direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, bærer Københavns Kommune dog selv en stor del af ansvaret for de høje lejlighedspriser i hovedstaden. Tidligere har kommunen luget ud i de små lejligheder, hvilket har givere højere kvadratmeterpriser.

Relateret indhold