Sundmole-boliger med i fremtidigt energiprojekt

Samarbejdet med CASA omkring Sundmolehusene er en vigtig milepæl i EnergyLab Nordhavn projektet.
Sundmolenehusene består af 72 lejligheder og 11 byhuse. Visualisering: Arkitema Architects.
Sundmolenehusene består af 72 lejligheder og 11 byhuse. Visualisering: Arkitema Architects.

Totalentreprenøren på byggeprojektet Sundmolehusene i Nordhavn, CASA, har indgået en aftale med EnergyLab Nordhavn. CASA har indvilliget i at stille målere til rådighed for EnergyLab Nordhavn projektet i 21 lejligheder og et byhus.

EnergyLab Nordhavn er et EUDP-støttet demonstrationsprojekt, der løber fra 2015-2019. Formålet med projektet er at demonstrere, hvordan man kan sammentænke el og varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Aftalen med CASA betyder, at vi nu kan komme i gang med at demonstrere smarte løsninger til fremtidens energisystemer.

Projehktchef Palle Holdt Balslev

Derfor er det helt afgørende, at projektet får lov til at måle energiforbruget i en række beboelser som eksempelvis Sundmolen. EnergyLab Nordhavn forventer, at i alt 50 lejligheder og rækkehuse i de forskellige bebyggelser i Nordhavn deltager i demonstrationsprojektet.

– Aftalen med CASA er et vigtigt skridt i forhold til at skaffe adgang til data på lejlighedsniveau og dermed give beboerne mulighed for at deltage i udviklingen af fremtidens fleksible energisystem, siger Christoffer Greisen, projektleder, EnergyLab Nordhavn.

Et skridt nærmere

Også i Balslev er der glæde over, at de første beboelser nu er med i projektet. Palle Holdt, som er projektchef i Balslev og leder den arbejdspakke i EnergyLab Nordhavn, der vedrører intelligente bygninger ser frem til at komme i gang.

– Aftalen med CASA betyder, at vi nu kan komme i gang med at demonstrere smarte løsninger til fremtidens energisystemer, siger han.

Med aftalen er parterne kommet et godt skridt nærmere udviklingen og afprøvningen af morgendagens løsninger.

– Dermed træder vi også endnu et skridt nærmere Københavns Kommunes klimaambitioner og styrker vores position som forgangsby inden for bæredygtige by- og klimaløsninger, fortæller Brian Hansen, Centerchef i Københavns kommune og Styregruppeformand EnergyLab Nordhavn.

Passer til payoff

Konkret indebærer aftalen, at købere af lejlighederne i forbindelse med købet tilbydes at deltage i projektet.

Hvis man som køber siger ja, vil lejligheden blive bestykket med et integreret system til at styre lys og varme fra ABB. Udover den mulighed for fjernbetjening, som systemet allerede har, vil det kunne inddrage styresignaler baseret på energisystemets samlede tilstand og f.eks. kunne tænde for gulvvarmen et par timer tidligere end planlagt, for at bidrage til udjævning af en senere spidsbelastning på fjernvarmenettet.

– Som byggevirksomhed er vi godt positioneret til at bidrage til den overordnede samfundsinteresse i bæredygtighed og miljøforbedringer – både i byggefasen og i driftsfasen. Nordhavn bliver Københavns bæredygtige bydel, så naturligvis vil vi gerne bidrage. CASAs payoff er ‘bygger på fremtiden’, så det kan jo ikke passe bedre, fastslår Senior Developer i CASA, Claus Schovgaard Rasmussen.

Relateret indhold