Sort arbejde vender tilbage i malerbranchen

BoligJobordningen retter op på en systemfejl i skattesystemet, mener direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre.
Der er stor risiko for en markant stigning i det sorte arbejde efter overgangen til den 'nye' boligjobordning, mener direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre.
Der er stor risiko for en markant stigning i det sorte arbejde efter overgangen til den 'nye' boligjobordning, mener direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre.

Med årsskiftet er også den nye BoligJobordning trådt i kraft, og dermed er en række af de opgaver, der tidligere var omfattet af ordningen, gledet ud. Ordningen er gjort mere grøn, og regeringen skønner, at udgifterne til ordningen bliver kraftigt reduceret.

Det rammer ikke mindst i malerbranchen, hvor direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre forudser en kraftig opblomstring i det sorte arbejde:

Sidste år var der afsat cirka 1,6 milliarder kroner på Finansloven til ordningen, og i år er det kun 400 millioner kroner. Det giver et godt billede af forventningerne.

Direktør Ole Draborg Danske Malermestre

– Sidste år var der afsat cirka 1,6 milliarder kroner på Finansloven til ordningen, og i år er det kun 400 millioner kroner. Det giver et godt billede af forventningerne. Tømrere og snedkere kan eksempelvis ikke længe udskifte køkkener, og der bliver tale om en BoligJobning, som kun er en skygge af sig selv. Det er en BoligJobordning, som er meget teknisk rettet mod el og vvs, siger Ole Draborg til Dagens Byggeri.

Bedre med regning

Han forventer, at det sorte arbejde vender tilbage i malerbranchen, efter at BoligJobordningen nærmest havde fået det til at forsvinde:

– Vi kunne konstatere hos medlemmerne, at den gamle BoligJobordning nærmest fjernede det sorte arbejde fra faget. Der var ikke længere kunder, som var interesseret i at få udført opgaver sort. Og spurgte de om det, kunne malermesteren rådgive om, at det meget bedre kunne betale sig at få en regning og trække det fra på selvangivelsen. Men det er slut nu. Det kommer til at koste i størrelsesordenen 500 arbejdspladser i malerfaget og meget mere sort arbejde, siger Ole Draborg.

Forvridning

Han kalder BoligJobordnigen for mere end en konjunkturordning og slutter:

– BoligJobordningen er med til at rette op på nogle forvridninger i skattesystemet. Den er ikke tilskud til en branche, men retter op på en systemfejl i skattesystemet. Skatter forvrider folks beslutninger i retning af gør-det-selv arbejde og sort arbejde. Det er jeg ked af, at man ikke lykkedes med at banke ind i hovedet på politikerne. BoligJobordningen opdrager danskerne og retter op på forvridninger fra skatten?

Relateret indhold