2016 bliver de mindre byggevirksomheders år

Opsvinget er begyndt at spire i byggebranchen, men langt fra alle har fundet optimismen frem. Små håndværksvirksomheder og virksomheder uden for de store byer mærkede ikke de mildere strømme, mener Dansk Håndværk.
Direktør Morten Frihagen, Dansk Håndværk.
Direktør Morten Frihagen, Dansk Håndværk.

– Derfor står vi nu med en branche, der er delt op. Dels mellem de store, der nok skal klare sig og de mindre, der stadigt må slås for at få del i aktiviteten. Men også mellem virksomheder i de områder, hvor det nu går økonomisk frem og dem i andre dele af landet, som er blevet ladt i stikken, siger Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen.

Rod i gearkassen

Og det skyldes ikke mindst, at politikerne rodede så meget med gearkassen, at det blev vanskeligt at se, hvilken retning de forsøgte at styre hen.

Men udsigterne er fortrøstningsfulde. Økonomien er i bedring, og selv om byggesektoren har mærket det sidst, så er opsvinget endeligt på vej.

Direktør Morten Frihagen Dansk Håndværk

Et ID-kort på byggepladser skulle forhindre ulovligt arbejde. Men først blev det udskudt og derefter helt droppet.

– Imens vakte det jubel, da G-dagene blev afskaffet, sådan som først og fremmest Dansk Håndværk havde presset på for. En aftrapning over tre år gjorde det lettere at ansætte flere medarbejdere. Men så tøvede politikerne og lavede i stedet en ordning, der er knapt så virkningsfuld, men dog acceptabel. Og knapt have politikerne genindført den boligjobordning, som netop var afskaffet, før den skulle laves om, så dens betydning for byggeriet blev kraftigt reduceret, siger han.

Vågnede efter krisen

Det er blot tre eksempler på, hvordan 2015 blev et år, hvor en fornuftig økonomisk udvikling, blev sløret af politisk tøven.

Men det blev også 12 måneder, hvor virksomhederne vågnede efter krisen.

– I Dansk Håndværk mener vi, at virksomhedslederne er bedst til at drive deres forretning. Det skal vi ikke fortælle dem, hvordan de skal gøre. Men vi kan hjælpe med nye redskaber. Og 2015 blev det år, hvor de særligt tog imod de muligheder. Både med undervisning i konkret salg, ledelseskurser, og ikke mindst projekt Lokalt Håndværk, hvor vi sammen med 3F tilbyder hjælp med udvikling, arbejdsklima og engagement, så alle trækker i samme retning. Et tilbud til alle, men særligt en håndsrækning til virksomheder uden for de store byer og byggeområder, siger Morten Frihagen.

Skal stå sin prøve

Byggebranchen står nu ifølge Dansk Håndværk overfor et år, hvor kampen mellem store koncerner og mindre håndværksvirksomheder om opmærksomhed på netop deres problemer bliver afgørende. Hvor vilkårene for SMV’erne i yderområderne skal forbedres, hvis områderne skal ud af den negative spiral. Og hvor en række ændringer for byggeriet skal stå deres prøve.

Erhvervsskolereformen skal vise, om den kan sikre unge, som kan og vil i en tid, hvor der bliver rift om arbejdskraften. Udbudsreformen skal gøre det lettere for de små at få del i opgaverne. Og håndværkerne må leve delvist uden en boligjobordning, der kunne sikre plads til medarbejdere og lærlinge.

– Men udsigterne er fortrøstningsfulde. Økonomien er i bedring, og selv om byggesektoren har mærket det sidst, så er opsvinget endeligt på vej. Derfor bør det være med en god portion optimisme, at virksomhederne ser frem mod 2016, hvor muligheden for at skabe resultater er ganske gode, fastslår direktøren for Dansk Håndværk.

Relateret indhold