Folketinget har vedtaget Danmarks første udbudslov, og Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), der har siddet med i Udbudslovsudvalget er ganske godt tilfredse med resultatet:
– Den nye Udbudslov er en forbedring i forhold til, hvad vi hidtil har haft, men kun hvis indkøberne bruger de nye og forbedrede rammer med omtanke. Den sætter nogle bedre rammer for offentlige indkøb til gavn for både de offentlige myndigheder og det private erhvervsliv. Det er tiltrængt. I 2014 brugte rådgivende ingeniørvirksomheder 465 millioner kroner på at give tilbud til offentlige bygherrer. Det er 200 millioner kroner for meget på et indkøbsbureaukrati, som ikke giver nogen som helst værdi. Penge, som kunne være brugt til jobskabelse, innovation og meget mere, siger direktør Henrik Garver.
Det er vigtigt at begrænse antallet af bydende, da det ellers kan blive en meget dyr proces.
Direktør Henrik Garver FRI
Friere rammer
Han peger på, at den kommende danske udbudslov, der bliver baseret på EU’s nye udbudsdirektiv, ser ud til at give de offentlige indkøbere mere frie rammer i form af bedre forhandlingsmuligheder:
– Det er vigtigt at begrænse antallet af bydende, da det ellers kan blive en meget dyr proces. Vær i stedet for skarp på, hvilke emner der skal drøftes, så de gode ideer kommer på bordet. Da annonceringspligten samtidig afskaffes, vil blandt andet de mindre rådgivningsopgaver kunne indkøbes på en meget simpel måde. Så kan vi sammen skabe bedre løsninger, skabe færre frustrationer i indkøbsprocessen og i sidste ende skabe flere private job, siger Henrik Garver.
Flere ting i spil
Også i Dansk Håndværk er der glæde over den nye lovgivning på udbudsområdet. Direktør Morten Frihagen mener, at det bliver lettere både for de mindre virksomheder og for det offentlige at håndtere udbud af opgaver:
– Det fører forhåbentligt frem til, at flere ting kommer i spil, så de små og mellemstore håndværksvirksomheder får mere at lave. Erhvervsministeriet skønner, at besparelsen bliver på 70 millioner kroner for de private virksomheder og omkring 800 millioner kroner for det offentlige. Hvis besparelserne holder stik, bliver der altså en lille milliard i overskud. Dem håber vi, at det offentlige vil bruge på at sende flere bygge- og renoveringsopgaver i udbud, så aktiviteten i håndværkerbranchen kan få et tiltrængt løft, siger Morten Frihagen.
Følg eller forklar
Han understreger over for Dagens Byggeri ikke mindst pligten til at anvende følg-eller-forklar princippet, hvor det offentlige skal undersøge mulighederne for at opdele entrepriser i mindre enheder – fagentrepriser – og gør man ikke brug af denne mulighed, skal man kunne forklare hvorfor:
Udbudsloven træder i kraft den 1. januar 2016. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen iværksætter en bred vejledningsindsats til både myndigheder og erhvervsliv for at understøtte de nye muligheder i lovforslaget bedst muligt.