Ifølge Avisen.dk starter mange håndværkere dagen med et par panodiler “til morgenmaden”, og flere end halvdelen af landets bygningsarbejdere tager på arbejde, selvom de har smerter. Hver tredje må tage smertestillende medicin for at klare arbejdet.
Det fremgår af en analyse foretaget af Ph.d. Jeppe Ajslev fra Roskilde Universitet.
Det er arbejdsgivers ansvar at indrette arbejdet sikkerhedsmæssigt fuldt ansvarligt, men arbejdsgiverne får ikke at vide, at folkene tager piller.
Mette Møller Nielsen{break}Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef
Han har undersøgt holdningen til smerter blandt murere, betonarbejdere, tømrere og stilladsarbejdere, og han har blandt andet spurgt dem, hvor ofte de tager smertestillende medicin.
Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen siger til Dagens Byggeri, at hun er overrasket over det store antal byggearbejdere som tager medicin.
– Undersøgelsen har kørt som del i et Ph.d. projekt – Smerte som en vane – hvor Dansk Byggeri og 3F har taget initiativet. Undersøgelsen peger også på, at der sker noget i mandegrupperne på byggepladserne. De har en tendens til at presse hinanden til ikke at bruge de tekniske hjælpemidler til eksempelvis at løfte, og de får heller ikke taget de mikropauser, som vi ved restituerer kroppen, siger Mette Møller Nielsen.
Reagerer ikke
Der er altså byggearbejdere, som går rundt med smerter, de ikke reagerer på, bortset fra at de tager nogle piller.
– De indretter ikke arbejdet på en måde, så de ikke får ondt. Det er arbejdsgivers ansvar at indrette arbejdet sikkerhedsmæssigt fuldt ansvarligt, men arbejdsgiverne får ikke at vide, at folkene tager piller. De tekniske hjælpemidler er købt ind i dyre domme, men der er en kultur, hvor man ikke bruger dem. Det handler om at få indrettet byggepladserne, så man tag højde for, at kroppen skal kunne arbejde et helt arbejdsliv, siger Mette Møller Nielsen.
Skræmmende tal
Enhedslistens vikarierende arbejdsmiljøordfører Finn Sørensen kalder tallene fra undersøgelsen skræmmende og siger videre, at fagforeningerne har i et stykke tid råbt vagt i gevær.
– Det er virkelig uhyggeligt. Man skal ikke psykologisere det fra Dansk Byggeris side. Så skyder man skylden over på medarbejderne, at de bare kan tage sig sammen og udføre arbejdet sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Men der er nogle bygherrer og entreprenører, som vil have mest muligt arbejde for den billigste pris. Det er det, der jobber tempoet op på byggepladserne. Det er ikke nok at skærpe straffene for at overskride arbejdsmiljølovgivningen. Det hjælper jo ikke, hvis der er et Arbejdstilsyn, som ikke kan foretage den fornødne kontrol og sørge for, at loven håndhæves. Der er det fuldstændig forrykt, at regeringen lægger op til en kraftig beskæring af Arbejdstilsynet, lyder det kontant fra Finn Sørensen.
Tager over
Finn Sørensen advarer om, at tempoet på arbejdspladserne i disse år presses voldsomt i vejret.
– Det er arbejdsgiverne, der driver udviklingen ved hele tiden at presse medarbejderne og være parate til at skille sig af med de medarbejdere, som ikke arbejdere over 100 procent. Der står jo nye, der er parate til at tage over og blive nedslidte, slutter Finn Sørensen.
Ph.d. Jeppe Ajslev mener, at der bør skabes bedre muligheder for at holde fri og søge behandling, hvis man har ondt.