Ifølge Danmarks Statistik var der i august 30 konkurser i bygge- og anlægsbranchen, det vil sige kun cirka én om dagen.
I årets første otte måneder er 371 byggevirksomheder gået konkurs. På den baggrund forventer Dansk Byggeri cirka 600 byggekonkurser for hele året 2015. Til sammenligning toppede konkursbølgen i 2010, hvor der var 1005 konkurser bygge- og anlægsbranchen.
På bundlinjen går bygge- og anlægsbranchen mod bedre tider, omend der fortsat er meget stor geografisk variation.
Cheføkonom Bo Sandberg Dansk Byggeri
– Der er flere nøgletal, som i øjeblikket udvikler sig gunstigt i bygge- og anlægsbranchen – blandt andet beskæftigelsen. Hertil kommer en stigende aktivitet på boligmarkedet, som smitter positivt af på branchen. Det samme er tilfældet med den genindførte Boligjobordning, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri og tilføjer:
– På bundlinjen går bygge- og anlægsbranchen mod bedre tider, omend der fortsat er meget stor geografisk variation. Især de store virksomheder omkring hovedstaden og Aarhus har fulde ordrebøger, mens mange små byggevirksomheder i yderområderne hænger med næbbet med slunkne ordrebøger og forhøjet konkursrisiko.
Markant fald
Men vender man blikket mod konkursudviklingen i det samlede private erhvervsliv, er der også gode nyheder:
– Når der korrigeres for sæsonudsving, steg antallet af konkurser ganske vist fra 256 i juli til 295 i august, men på tremåneders basis er der alligevel sket et markant fald på 21 pct. fra perioden marts-maj til juni-august, konstaterer cheføkonomen.
Konkurspilen peger altså i øjeblikket nedad, og der var også i august relativt få beskæftigede, som blev berørt af konkurs, nemlig 706 fuldtidspersoner.
– I 2014 var det i månedligt snit omkring 800 fuldtidsbeskæftigede, der blev direkte ramt af konkurs. Til sammenligning var der i de værste finanskriseår 2009 og 2010 mellem 1600 og 1800 fuldtidsbeskæftigede, som hver eneste måned blev ramt af erhvervslivets konkurser, siger Bo Sandberg.