Bankøkonomer melder om flaskehalse i tide og utide

Advarslerne bygger ifølge Dansk Byggeri på manglende kendskab til de faktiske forhold i byggeriet.
Dansk Byggeri mener, at økonomers advarsler om flaskehalse ikke altid stemmer overens med de faktiske forhold. Foto: Colourbox.
Dansk Byggeri mener, at økonomers advarsler om flaskehalse ikke altid stemmer overens med de faktiske forhold. Foto: Colourbox.

“Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det”. Sådan føler mange i byggebranchen situationen, når “kloge” bankøkonomer i medierne advarer mod flaskehalse i byggesektoren.

Dansk Byggeris chefanalytiker Finn Bo Frandsen er uforstående i forhold til advarslerne, som, mener han, må bygge på manglende kendskab til de faktiske forhold i byggeriet.

Derfor skal økonomerne lige lære at klappe hesten.

Finn Bo Frandsen Dansk Byggeris chefanalytiker

– Bankøkonomer har det med at melde om flaskehalse i tide og utide. I 1980-erne var det danske arbejdsmarked lukket for omverdenen, og når efterspørgslen på arbejdskraft steg, kunne der opstå flaskehalsproblemer. Men EU’s indre arbejdsmarked er begyndt at fungere tilfredsstillende, og dermed udgør den danske arbejdsstyrke i byggesektoren ikke bare antallet af beskæftigede og ledige, men også de udlændinge, der kommer til Danmark og arbejder i en periode, forklarer Finn Bo Frandsen til Dagens Byggeri.

Lave lønstigninger

Derfor mener han ikke, at der er nogen umiddelbar risiko for flaskehalse og henviser blandt andet til, at havde der været flaskehalse, ville det afspejle sig i lønstigningstakten.

– Men vi har haft en meget lav lønstigningstakt i byggeriet i 2014. De seneste tal for beskæftigelsen i byggeriet viste 154.000. Det er ganske vist et plus på 7000 i forhold til maj sidste år, men det er stadig cirka 6000 lavere end i eksempelvis 2004 – inden det tidligere opsving satte ind. Dertil kommer at nedskæringerne på kommunernes anlægsbudgetter næste år sammen med et voldsomt fald i renoveringerne af de almene boliger. Derfor er det godt, at regeringen genindfører Boligjobordningen, der ikke mindst har stor effekt i yderområderne, hvor boligpriserne ikke er begyndt at stige. Derfor skal økonomerne lige lære at klappe hesten, slutter Finn Bo Frandsen, der i øvrigt kritiserer arbejdsgiverne for at lukke øjnene for den arbejdskraftreserve, de ledige seniorer udgør.

Relateret indhold