Her drømmer de unge om at blive håndværkere

På landsplan drømmer hver femte ung om at blive håndværker. Men i Kalundborg, på Læsø og på Ærø er næsten halvdelen af de unge klar til en karriere med værktøj i hånden.
De unge i Region Sjælland søger mere mod håndværksfagene end de unge i resten af landet gør. Foto: Colourbox.
De unge i Region Sjælland søger mere mod håndværksfagene end de unge i resten af landet gør. Foto: Colourbox.

Masser af store byggeprojekter går i luften i Danmark i disse år, og gennemførelsen kræver selvsagt håndværkere. Derfor har politikerne på Christiansborg skubbet godt på for at få de unge til at søge mod de erhvervsrettede uddannelser, fordi tendensen er, at færre unge vælger en erhvervsuddannelse. Kun hver femte på landsplan går efter at blive håndværker. Det skriver DR.

Men på Sjælland og øerne Læsø og Ærø går de unge mod strømmen og følger politikernes ønsker.

Jeg tror, mange unge kan se sig selv i, at man som fagligt udlært kan få en god tilværelse, hvor der også er job.

Martin Damm Borgmester, Kalundborg Kommune

En undersøgelse fra Undervisningsministeriet blandt landets 8. klasser viser, at 24 procent af eleverne i Region Sjælland – altså næsten hver fjerde – ønsker en erhvervsuddannelse. Og i Kalundborg ønsker 42 procent af 8. klasses eleverne at tage en erhvervsuddannelse, mens det på Læsø gælder for 50 procent og på Ærø hele 62 procent.

Tradition for håndværk

Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), glæder sig over undersøgelsen, men er dog ikke overrasket over resultatet, fordi Kalundborg har tradition for industri og håndværk.

– Vi har mange faglærte arbejdspladser i Kalundborg Kommune på grund af vores industri og hele den underskov af håndværksvirksomheder, der støtter industrien. Så vi har en tradition for, at det er godt at være faglært, siger Martin Damm.

Kalundborg huser flere store industrier – blandt andet Novo Nordisk-produktion – hvilket giver grobund for en stor arbejdsstyrke og samtidig resulterer i lav ledighed.

– Jeg tror, mange unge kan se sig selv i, at man som fagligt udlært kan få en god tilværelse, hvor der også er job, siger Martin Damm.

Relateret indhold