Nordhavn tester fremtidens energiløsninger

By & Havn påbegynder samarbejde om at gøre Nordhavn til et storbylaboratorium for fremtidens energiløsninger.
Over de næste fire år skal Nordhavn bruges som et testlaboratorium, der skal udvikle og demonstrere nye energiløsninger. Foto: Ole Malling.
Over de næste fire år skal Nordhavn bruges som et testlaboratorium, der skal udvikle og demonstrere nye energiløsninger. Foto: Ole Malling.

By & Havn er gået sammen med 10 partnere inden for forsknings-, bygge- og energibranchen om at udvikle og afprøve fremtidens energiløsninger. Over de næste fire år skal Nordhavn bruges som et testlaboratorium, der i størrelsesforholdet 1:1 udvikler og demonstrerer nye og fremsynede energiløsninger i samarbejde med bydelens beboere og arbejdspladser. Visionen er at skabe resultater af international karakter og blive forbillede for andre byer, når der skal udvikles grønne energisystemer.

Nordhavn har fra start været planlagt som et grønt og energibevidst byområde, hvor vækst og bæredygtig udvikling følges ad. Udviklingen er godt i gang, og store dele af Indre Nordhavn er som eneste danske byområde blevet præmieret med guld i bæredygtighed inden for certificeringssystemet DGNB.

EnergyLab Nordhavn giver os mulighed for at gøre Nordhavn endnu mere bæredygtig.

Kirsten Ledgaard Miljøchef i By & Havn

Udvikler energiløsninger

– Vi arbejder allerede målrettet med bæredygtige tiltag i Nordhavn, så selvfølgelig sagde vi ja, da vi blev tilbudt partnerskab i EnergyLab Nordhavn. Og vi glæder os til at komme i gang, både som partner og som byudviklingsområde. EnergyLab Nordhavn giver os mulighed for at gøre Nordhavn endnu mere bæredygtig, og samtidig er vi med til at udvikle morgendagens energiløsninger inden for energilaboratoriets fire felter – el, varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport, siger miljøchef i By & Havn, Kirsten Ledgaard, i en pressemeddelelse.

EnergyLab Nordhavn vil udvikle og teste mange forskellige løsninger. Fælles for dem er, at de fokuserer på, hvordan det, man gør i dag, kan gøres smartere, mere fleksibelt og mere intelligent. I et fremtidsscenarie betyder det, at man for eksempel vil kunne få opvarmet sin bolig med overskudsvarme fra kontorbygninger, mens kontorbygningerne afkøles af havvand. At bilen automatisk oplades, mens elprisen er lavest, og at vedvarende energi kan lagres på en smart måde, så den kan bruges, når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser.

EnergyLab Nordhavn har et budget på 129 millioner kroner og er støttet af Energistyrelsens EUDP (Energiteknologisk Udviklings og Demonstrationsprogram). Bag projektet står DTU, Københavns Kommune, By & Havn, Hofor, Dong Energy, Balslev, ABB, Clean Charge, Metro Therm, Glen Dimplex og PowerLab.

Relateret indhold